Σκάνδαλο πίσω από τη δραματική αύξηση τιμής του Bitcoin

Αυτό ήταν το συμπέρασμα σχετικής έρευνας
14 Ιουνίου 2018 18:06
Σκάνδαλο πίσω από τη δραματική αύξηση τιμής του Bitcoin

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Texas στο Austin, η απίστευτη πορεία του Bitcoin στο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς ίσως να ήταν προϊόν χειραγώγησης των τιμών. Σημαντικό ρόλο στην έρευνα είχε και ένας καθηγητής οικονομικών, ο οποίος είναι γνωστός για το γεγονός ότι έχει ανακαλύψει πολλές οικονομικές απάτες στο παρελθόν. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ένας ή πολλά πρόσωπα στο ανταλλακτήριο Bitfinex φούσκωσαν τις τιμές των εικονικών νομισμάτων.

Η αναφορά των 66 σελίδων λέει πως το Bitfinex χρησιμοποίησε το εικονικό νόμισμα Tether, το οποίο κατέχει, δημιουργώντας ψεύτικη ζήτηση για το Bitcoin, αγοράζοντας εικονικό νόμισμα και κρατώντας την τιμή του ψηλά, ενώ έπεφτε σε άλλα ανταλλακτήρια. Η έρευνα βρήκε πως όσο περισσότερο Tether έμπαινε στην αγορά τόσο περισσότερο αυξανόντουσαν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, κάτι παρόμοιο με το πληθωριστικό αποτέλεσμα εκτύπωσης περισσότερων χρημάτων.

Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για την ανάλυση εκατομμυρίων συναλλαγών αποθηκευμένες σε δημόσια έγγραφα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η μισή από την αύξηση της τιμής του bitcoin, συνέβη ώρες αφότου το Tether μετακινήθηκε σε άλλα ανταλλακτήρια. Το Tether συνήθως μετακινούνταν όποτε αυξανόταν η τιμή του Bitcoin. Η έρευνα αν και άμεσα δεν μπορεί να αποδείξει κάτι, είναι όμως σε θέση να μας δείξει κάποια κρυμμένα μοτίβα. Τα ανταλλακτήρια που υποστήριζαν Tether είδαν την τιμή του Bitcoin να αυξάνεται περισσότερο από αυτά που δεν το υποστήριζαν στην πλατφόρμα τους. Και μόλις σταμάτησε η προμήθεια Tether σταμάτησε και το μοτίβο.

Από την μεριά τους το Tether δήλωσε πως όλα του τα εικονικά νομίσματα υποστηρίζονται από αμερικανικά δολάρια, χωρίς όμως να έχει αποδείξει κάτι τέτοιο, και το Bitfinex αρνήθηκε να σχολιάσει.