Πρόβλημα στους hackers δημιουργεί το νέο Wi-Fi πρότυπο του MIT

Υπόσχεται τέλος στις υποκλοπές των ανοιχτών δικτύων
10 Ιουνίου 2018 02:15
Πρόβλημα στους hackers δημιουργεί το νέο Wi-Fi πρότυπο του MIT

Η χρήση των ανοιχτών δικτύων (βλ. Public Wi-Fi Hotspots) δεν ενδείκνυται για κρίσιμες εργασίες, όπως η συναλλαγή χρημάτων, ή η προβολή υψίστης σημασίας εμπιστευτικών εγγράφων. Αυτό συμβαίνει ελέω της "προσβασιμότητας" αυτών, αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (δεδομένης της ευκολίας) κάποιος hacker να υποκλέψει το σήμα. Μέχρι σήμερα, πλήθος προτάσεων υποσχόντουσαν να λύσουν το εν λόγω πρόβλημα, πάντα όμως με ένα τεράστιο αλλά. Οι συγκεκριμένες λύσεις βασίζονται σε μία τεχνική γνωστή ως "frequency hopping", πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία τα πακέτα των δεδομένων αποστέλλονται σε τυχαία κανάλια συχνοτήτων, με μοναδικό - αλλά εξαιρετικά σημαντικό - μειονέκτημα το ότι παρά την κανονική μεταφορά των μικρών σε μέγεθος πακέτων, τα μεγάλα μετακινούνται διαμέσου αυτής με αισθητά πιο υποβαθμισμένη ταχύτητα, αρκετή για να δώσει το χρονικό περιθώριο στους hackers 'να κάνουν τη δουλειά τους'.

Οριστικό τέλος σε αυτό έρχεται να δώσει το MIT, αφού η δική του πρόταση πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, υπερπηδώντας και το τελευταίο αυτό μειονέκτημα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου κατάφεραν να αναπτύξουν έναν πομπό Wi-Fi που επιταχύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία σε σημείο όπου δεν είναι πλέον βιώσιμο για τους hackers να προσπαθήσουν να υποκλέψουν το σήμα. Αυτό γίνεται δυνατό εξαναγκάζοντας κάθε bit πληροφορίας να μεταπηδά τυχαία μεταξύ οκτώ διαφορετικών καναλιών κάθε μικροδευτερόλεπτο. Σύμφωνα με την Rabia Tugce Yazicigil, συγγραφέα του ερευνητικού εντύπου:

Με την τωρινή αρχιτεκτονική (πομπών), δεν θα ήμασταν σε θέση να αγγίξουμε αυτές τις ταχύτητες μεταπήδησης δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα χαμηλή κατανάλωση. Αναπτύσσοντας αυτό το πρωτόκολλο, συνάμα της αρχιτεκτονικής ραδιοσυχνοτήτων, προσφέρουμε ένα φυσικό στρώμα ασφαλείας, σχετικά με τη διασύνδεση όλων.

Η υλοποίηση του MIT ίσως αργήσει να κάνει την εμφάνιση της σε κάποιο εμπορικό προϊόν, δεν παύει παραταύτα να αποτελεί ένα εξαιρετικό βήμα προς την αύξηση της ασφαλείας σε ένα διαρκώς αυξανόμενα, πλήρως διασυνδεδεμένο κόσμο. Εσείς, πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να κάνατε κάποια αγορά, όντας συνδεδεμένοι σε κάποιο hotspot της περιοχής σας;

Tags: