Xavier SoC | Ο πρώτος επεξεργαστής της NVIDIA για την ανάπτυξη έξυπνων ρομπότ

20 φορές δυνατότερο από Jetson TX2 chip των αυτόνομων οχημάτων
05 Ιουνίου 2018 04:15
Xavier SoC | Ο πρώτος επεξεργαστής της NVIDIA για την ανάπτυξη έξυπνων ρομπότ

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η NVIDIA ανακοίνωσε το όραμα της, ένα όραμα το οποίο βρέθηκε να υλοποιείται (λίγους μήνες μετά την περσινή Computex) υπό το πρίσμα και τη στέγη της πρωτοβουλίας Isaac. Επρόκειτο για ένα σύμπλεγμα εργαστηρίων (βλ. Isaac Labs) που ως στόχο τους είχαν τη δημιουργία έξυπνων ρομπότ, διαμέσου της βελτιστοποίησης των μεθόδων μηχανικής εκμάθησης - ρομπότ που εκπαιδεύουν ρομπότ. Η πρώιμη ακόμη φύση του όλου εγχειρήματος δεν άφηνε πολλά περιθώρια, κι έτσι η εταιρία έκανε χρήση της ήδη έτοιμης Jetson TX2 πλατφόρμας, ένα "όνομα" που θα γνωρίζετε σίγουρα μερικοί από τις προσπάθειες της ίδιας να επιτύχει το πέμπτο στάδιο αυτόνομης οδήγησης. Παρόλη τη δύναμη του εν λόγω chip, η δημιουργία πραγματικά έξυπνων ρομπότ απαιτούσε πρώτα την ανάπτυξη αισθητά δυνατότερων επεξεργαστών, κι έτσι ύστερα από ένα "πιλοτικό" χρόνο, η NVIDIA παρουσιάζει στην αγορά (στη φετινή Computex) "τον πρώτο υπολογιστή για έξυπνα ρομπότ".

Λόγος για τον Jetson Xavier, ένα θηρίο που ενσωματώνει κάτω από το καπό του τις δυνάμεις έξι διαφορετικών CPUs. Μεταξύ αυτών: Ένας ARM επεξεργαστής οκτώ πυρήνων, μία Volta Tensor Core κάρτα γραφικών, δύο NVDLA chips βαθιάς εκμάθησης, καθώς και τρεις ακόμη CPUs επεξεργασίας εικόνας, ήχου και όρασης αντίστοιχα. Πρόκειται για 9 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, ικανά να διαχειριστούν έως και 30 τρισεκατομμύρια διεργασίες το δευτερόλεπτο. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα υπολογιστή κατά 20 φορές δυνατότερο από την προηγούμενη υλοποίηση της NVIDIA, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως ήταν μόλις 2 φορές πιο αποδοτική από το δικό της προκάτοχο.

Κάπου εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η εταιρία προέβη σε ακόμη μια ανακοίνωση, την παρουσίαση του Isaac Sim, μια πληρέστερη εκδοχή των ψηφιακών χώρων διδασκαλίας που είδαμε πέρυσι. Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με ειδικά διαμορφωμένα περιβάλλοντα, ικανά να αποτελέσουν πρόκληση για τις "μηχανές" που τροφοδοτούνται από το νέο SoC, οδηγώντας έτσι σε πιο άρτια εκπαιδευμένα ρομπότ, άρα και περισσότερο πιθανά να παρουσιάσουν κάποιου είδους έξυπνη συμπεριφορά. Η διαθεσιμότητα του Jetson Xavier για τους ενδιαφερόμενους developers ξεκινά τον Αύγουστο, ενώ η τιμή του έχει οριστεί στα $1,299 δολάρια, λίγα αν αναλογιστεί κανείς πως έχουμε να κάνουμε με ένα supercomputer τσέπης.