Η Ουγκάντα επιβάλλει φόρο social media

Για να περιορίσει το…κουτσομπολιό!
01 Ιουνίου 2018 06:36
Η Ουγκάντα επιβάλλει φόρο social media

Η Βουλή της Ουγκάντα έλαβε μία ασυνήθιστη απόφαση και για ακόμα πιο ασυνήθιστους λόγους. Το νέο νομοσχέδιο που πέρασε ήδη, κάνει λόγο για ένα νέο φόρο social media ο οποίος θα φτάνει τα 200 σελίνια ημερησίως, δηλαδή περίπου 5 λεπτά του Ευρώ (€0.05). Το φόρο θα τον πληρώνουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν social media και messaging εφαρμογές όπως το Facebook, το Messenger κλπ.

Ο λόγος που πέρασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, Yoweri Museveni, τα social media ενθαρρύνουν το “κουτσομπολιό”! Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, παραμένει άγνωστο όμως το πώς η κυβέρνηση θα επιτηρεί τους πολίτες της στη χρήση των υπηρεσιών ή πώς θα συλλέξει το φόρο.

Οι πιο πονηροί θα σκεφτούν πως ο Museveni έχει πολιτικούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την κίνηση, αφού και στις προεδρικές εκλογές του 2016 είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στις πλατφόρμες social media. Να σημειώσουμε πως η Uganda έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ $666.10 με στοιχεία του 2016.