Snapchat: Μακάρι το Facebook να αντέγραφε και την προστασία δεδομένων μας

Καυστικός ο CEO του Snapchat για τα σκάνδαλα του Facebook
30 Μαΐου 2018 07:46
Snapchat: Μακάρι το Facebook να αντέγραφε και την προστασία δεδομένων μας

Το Snapchat έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια, με πολλές υπηρεσίες του Facebook να αντιγράφουν χαρακτηριστικά του με ιδιαίτερη επιτυχία (βλ. Instagram Stories), ενώ και το redesign που επιχείρησε προκάλεσε αρκετές αρνητικές αντιδράσεις. Έτσι, ο CEO του Snapchat, Evan Spiegel, βρήκε ευκαιρία να ειρωνευτεί το Facebook επικαλούμενος την ελλιπή προστασία των δεδομένων των χρηστών στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Είπε λοιπόν με εμφανώς καυστικό τρόπο:

Θα το εκτιμούσαμε αν αντέγραφαν από εμάς και τις πρακτικές προστασίας δεδομένων.

Δήλωσε επίσης κολακευμένος που το Facebook βρήκε τα προϊόντα τους τόσο καλά που τα αντέγραψε, έσπευσε να τονίσει όμως πως “οι αξίες μας είναι δύσκολο να αντιγραφούν”, θέλοντας να τονίσει το σεβασμό της ιδιωτικότητας του χρήστη που έχουν στο Snapchat σε αντίθεση με το Facebook.

Το Snapchat δεν είναι απλά ένα σύνολο χαρακτηριστικών. Έχει μία υποβόσκουσα φιλοσοφία η οποία είναι αντίθετη στα παραδοσιακά social media. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ φίλων για Likes και προσοχή δεν είναι ευχάριστος και δεν είναι κάτι σπουδαίο. Το DNA της εταιρίας τους (του Facebook) είναι να βάζουν τον κόσμο να ανταγωνίζεται για προσοχή.

Ο Επικεφαλής Ασφαλείας του Facebook, Alex Stamos, δεν άφησε τις δηλώσεις του Spiegel αναπάντητες:

H υπονοούμενη υπόσχεση του Snapchat πως οι φωτογραφίες πραγματικά εξαφανίζονται, σε συνδυασμό με κακή ασφάλεια API, οδήγησε σε μαζικά σοβαρά leaks revenge porn. Οπότε όχι, δε νομίζω πως το να αντιγράψουμε το Snapchat θα ήταν έξυπνη κίνηση.