Πληροφορίες για τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας

Σχηματίστηκαν βάσιμες θεωρίες για το σχήμα του
26 Μαΐου 2018 04:15
Πληροφορίες για τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας

Τηλεσκόπια ανά τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μας παρέχουν φωτογραφίες για τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία. Αν και κάτι τέτοιο απέχει αρκετούς μήνες από το να πραγματοποιηθεί, όλη αυτή η παρατήρηση έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς.

Βέβαια δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε μια μαύρη τρύπα απευθείας, καθώς η τεράστια βαρυτική της έλξη παγιδεύει τα πάντα ακόμη και το φως που περνάει από κοντά της. Όμως αυτό που μπορούμε να δούμε και να μελετήσουμε είναι ό,τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα, που συνήθως είναι ύλη που απορροφάται από αυτήν και λόγω της τριβής ανεβάζει τρομακτικές θερμοκρασίες και γίνεται υπερβολικά φωτεινή. Το σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή από την έλξη της μαύρης τρύπας ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων και μόλις μάθαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον για το σχήμα του.

Από την συνεργασία των τηλεσκοπίων προέκυψαν κάποια δεδομένα, τα οποία οι επιστήμονες εφάρμοσαν σε ορισμένα μοντέλα που πίστευαν ότι θα είναι το σχήμα του ορίζοντα γεγονότων και είδαν ότι ταιριάζουν.

Αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πώς θα είναι η δομή του ορίζοντα γεγονότων, αντί να βγάζουμε γενικά συμπεράσματα από τις προοπτικές που είχαμε έως τώρα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε πως τα δεδομένα ταιριάζουν με την ύπαρξη μιας δακτυλιοειδούς δομής, ωστόσο δεν αποκλείουμε τα άλλα μοντέλα. - Dr Ru-Sen Lu αστρονόμος του ινστιτούτου Max Planck