Ήταν η κατάθεση του Zuckerberg ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου χάσιμο χρόνου;

Δύσκολες ερωτήσεις που απέφυγε να απαντήσει
23 Μαΐου 2018 07:26
Ήταν η κατάθεση του Zuckerberg ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου χάσιμο χρόνου;

Ο Mark Zuckerberg βρέθηκε χτες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, με τους Ευρωπαίους νομοθέτες να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις επί μία ώρα, πολλές από τις οποίες έμειναν τελικά αναπάντητες. Το κλίμα ήταν σαφώς πιο δύσκολο για τον Zuckerberg από αυτό που συνάντησε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά ο ίδιος διατήρησε το ίδιο ύφος, ζητώντας συγγνώμη για τα πρόσφατα σκάνδαλα, ενώ υποσχέθηκε πως “θα γίνουν καλύτεροι”.

Ο Βρετανός κεντροδεξιός νομοθέτης Syed Kamall δήλωσε πως η μορφή του διαλόγου – με τις ερωτήσεις να γίνονται όλες στην αρχή και έπειτα ο Zuckerberg να απαντά συνολικά – έδωσε στον CEO του Facebook “χώρο για να αποφύγει τις δύσκολες ερωτήσεις”.

Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν τους τρόπους που το Facebook προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών, ωστόσο ο ηγέτης του EPP ρώτησε αν ήρθε ο καιρός να “σπάσει” το μονοπώλιο.

Ήρθε ο καιρός να σπάσει το μονοπώλιο του Facebook επειδή υπάρχει υπερβολική εξουσία στα χέρια μίας και μόνο εταιρίας; Μπορείτε να με πείσετε για το αντίθετο;

Ο Zuckerberg δεν “τσίμπησε” και απάντησε διπλωματικά:

Υπάρχουμε σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο. Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί περίπου οχτώ διαφορετικά εργαλεία για την επικοινωνία του – νιώθω πως ξεπηδούν νέοι ανταγωνιστές κάθε μέρα.

Τα fake news και ο εξτρεμισμός ήταν και αυτά στο επίκεντρο με τον Zuckerberg να επικαλείται προηγούμενες δηλώσεις του πως έχει προβεί σε μέτρα και σε προσλήψεις ανθρωπίνου δυναμικού για την αντιμετώπισή τους.

Είτε είναι fake news είτε ξένη εμπλοκή σε εκλογές ή developers που κακομεταχειρίζονται τις πληροφορίες των χρηστών, δεν κάναμε αρκετά για να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό ήταν λάθος μας και ζητάω συγγνώμη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Antonio Tajani υπερασπίστηκε τον Zuckerberg.

 Δεν ήταν υποχρεωμένος να έρθει. Ανταποκρίθηκε στην προσφορά μας για μια συνάντηση. Διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα. Υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός ερωτήσεων και απάντησε σε πολλές από αυτές. Όλοι ήξεραν πως έπρεπε να φύγει βιαστικά. Αυτή δεν ήταν μία υποχρεωτική συνάντηση.