Η NASA θέλει να αναπαράγει τη χαμηλότερη θερμοκρασία που υπάρχει

Το πείραμα θα λάβει χώρα στον ISS
22 Μαΐου 2018 04:00
Η NASA θέλει να αναπαράγει τη χαμηλότερη θερμοκρασία που υπάρχει

Ένα άκρως εντυπωσιακό πείραμα ετοιμάζεται να διεξάγει η NASA επάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το πείραμα θα προσπαθήσει να παγώσει ένα σύννεφο από άτομα για να μελετηθούν οι κβαντικές ιδιότητές τους όταν η θερμοκρασία τους φτάνει πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για να πετύχει αυτές τις θερμοκρασίες θα λέγεται Cold Atom Laboratory (CAL) και θα μεταφερθεί στον ISS με το Cygnus rocket της Orbital ATK. Το CAL θα κάνει χρήση ενός συνδυασμού lasers και μαγνητών για να ψύξει ένα σύννεφο από άτομα γνωστό ως συμπύκνωμα Μπόζε-Αϊνστάιν, σε μια θερμοκρασία που θα είναι ένα δισεκατομμυριοστό του βαθμού μεγαλύτερη από το απόλυτο μηδέν. Πληροφοριακά το απόλυτο μηδέν ισούται με 0 βαθμούς Kelvin ή -273.15 βαθμούς Κελσίου.

Ο λόγος που το πείραμα θα διεξαχθεί στο διάστημα είναι επειδή η βαρύτητα στη Γη δεν επέτρεπε τη μελέτη του φαινομένου για αρκετή ώρα, ενώ στο διάστημα οι αστροναύτες θα έχουν δέκα ολόκληρα δευτερόλεπτα να μελετήσουν από κοντά τα μικροσκοπικά κβαντικά φαινόμενα. Τα πειράματα που θα διεξαχθούν θα μας δώσουν πολλά στοιχεία σχετικά με τα λεγόμενα superfluids, υγρά δηλαδή που μπορούν να ρέουν χωρίς να χάνουν την κινητική τους ενέργεια.