Εργαζόμενοι της Google παραιτούνται λόγω της αμφιλεγόμενης στρατιωτικής Α.Ι.

4.000 υπάλληλοι ζήτησαν να σταματήσει το πρόγραμμα
15 Μαΐου 2018 04:00
Εργαζόμενοι της Google παραιτούνται λόγω της αμφιλεγόμενης στρατιωτικής Α.Ι.

Περίπου 12 υπάλληλοι της Google παραιτήθηκαν εξαιτίας της εμπλοκής της εταιρίας με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης drone για χάρη του Πενταγώνου. Επιπροσθέτως 4.000 υπάλληλοι της Google έκαναν αίτηση έτσι ώστε ο τεχνολογικός γίγαντας να σταματήσει την συμμετοχή του στο εν λόγω πρόγραμμα ονόματι Maven. Επίσης ζήτησαν να μην υπάρξει παρόμοια συνεργασία με το στρατό στο μέλλον.

Το project Maven έχει ως σκοπό να βοηθήσει τον Αμερικανικό Στρατό να αναλύσει πλάνα από drone γρηγορότερα, μέσω της βοήθειας του machine learning, καθώς η ΑΙ ανιχνεύει αντικείμενα και πρόσωπα για ανθρώπινη ανασκόπηση. Όσοι παραιτήθηκαν από την Google, ανέφεραν πως το έκαναν επειδή είχαν ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της ΑΙ σε επιχειρήσεις με drones, αλλά και την γενικότερη εμπλοκή της εταιρίας στον στρατιωτικό τομέα.

Η Google με τη σειρά της υπενθύμισε πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο project είναι open source, επομένως οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το κάνει. Επίσης τόνισε πως η ΑΙ δε θα χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η έντονη αντίδραση των υπαλλήλων που παραιτήθηκαν υποστηρίχθηκε από ακαδημαϊκούς που ειδικεύονται στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας πως η Google θα έπρεπε να υπογράψει συνθήκη απαγόρευσης των αυτόνομων οπλικών συστημάτων.