Επιστήμονες ανακάλυψαν κατά τύχη τη γέννηση ενός τεράστιου εξωπλανήτη

Σε απόσταση 600 ετών φωτός
10 Μαΐου 2018 05:15
Επιστήμονες ανακάλυψαν κατά τύχη τη γέννηση ενός τεράστιου εξωπλανήτη

Καμιά φορά οι πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις συμβαίνουν κατά τύχη. Όπως έγινε αυτήν την φορά με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων οι οποίοι φωτογράφισαν χωρίς να το γνωρίζουν αρχικά κάτι που δείχνει να είναι ένας τεράστιος εξωπλανήτης στην διαδικασία του σχηματισμού του.

Οι επιστήμονες μελετούσαν ένα αστέρι σε απόσταση 600 ετών φωτός, το CS Cha σε μία περιοχή όπου γεννιούνται αστέρια, στον αστερισμό του Χαμαιλέοντα. Το Cs Cha είναι ένα πολύ νέο αστέρι μόλις 2 με 3 εκατομμυρίων ετών η τέλεια ηλικία για να περιβάλλεται από έναν δίσκο σκόνης και αερίων που είναι ιδανικός για τον σχηματισμό πλανητών.

Αυτός ο δίσκος αερίων και σκόνης είναι που μελετούσαν οι ερευνητές όταν παρατήρησαν πως στις φωτογραφίες υπάρχει και μια μικρή φωτεινή κουκίδα φωτός δίπλα από το αστέρι. Στην αρχή ανέτρεξαν σε παλιότερες φωτογραφίες και αρχεία του συγκεκριμένου αστεριού για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να είναι μια οπτική ανωμαλία. Όμως προς έκπληξή τους αυτή η μικρή κουκίδα συνοδεύει το CS Cha και υπήρχε στα αρχεία τους εδώ και πολλά χρόνια.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά τί είναι ακριβώς αλλά οι επιλογές τους δείχνουν να είναι περιορισμένες. Θα μπορούσε να είναι δύο πράγματα. Είτε ένας καφέ νάνος, δηλαδή ένα αποτυχημένο αστέρι χωρίς αρκετή μάζα για την πυρηνική σύντηξη του υδρογόνου, είτε ένας τεράστιος πλανήτης με μάζα πολλαπλάσια του Δία που ακόμη αναπτύσσεται.

Ο λόγος που δεν γνωρίζουμε ακριβώς είναι η σκόνη και τα αέρια που τον περιβάλουν μπλοκάροντας το φως που θα μας έδινε πολύτιμες πληροφορίες. Επομένως τα κλασικά μοντέλα εύρεσης εξωπλανητών δε μας βοηθούν και πολύ στην προκειμένη περίπτωση.

Όπως και να έχει η φωτογράφιση είτε ενός εξωπλανήτη είτε ενός καφέ νάνου είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Η πρώτη φωτογράφηση καφέ νάνου έγινε το 2009 και η λίστα με τους εξωπλανήτες που παρατηρήσαμε απευθείας και όχι μέσω της βαρυτικής τους επίδρασης είναι πολύ μικρή.