Το νερό στη Γη ίσως να ήρθε από αστεροειδείς

Ένα πανέξυπνο πείραμα ενισχύει τις θεωρίες
30 Απριλίου 2018 05:00
Το νερό στη Γη ίσως να ήρθε από αστεροειδείς

Αν και γενικά θεωρούμε την ύπαρξη νερού συνυφασμένη με την ύπαρξη του πλανήτη μας, η προέλευση αυτής της τεράστιας μάζας νερού αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες. Μια θεωρία που όσο πάει κερδίζει έδαφος είναι ότι το νερό ήρθε στην Γη από αστεροειδείς που συγκρουστήκαν μαζί της. Ο πλανητικός γεωλόγος R. Terik Daly στην προσπάθεια του να δώσει απάντηση, δε θα μπορούσε να είχε θέσει καλύτερα τον τρόπο απόδειξης της εν λόγω θεωρίας.

Δεν μπορούμε να φέρουμε ένα αστεροειδή στην Γη και να τον συντρίψουμε στην Γη, άσχημα πράγματα θα είχαν συμβεί. Για αυτό πήγαμε στο εργαστήριο και προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε τα γεγονότα όσο καλύτερα γινόταν.

Το πείραμα στήθηκε ως εξής: οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικρά σφαιρίδια από αντιγορίτη για να προσομοιώσουν τους αστεροειδείς καθώς το συγκεκριμένο ορυκτό είχε παρόμοια σύσταση. Στην συνέχεια αναπαρέστησαν τη Γη με ελαφρόπετρα την οποία έψησαν στους 850° βαθμούς Κελσίου για 90 λεπτά. Έπειτα χρησιμοποιήσαν το NASA Ames Vertical Gun Range για να πυροβολήσουν την ελαφρόπετρα με τα σφαιρίδια αντιγορίτη, με την ταχύτητά τους να φτάνει τα 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα είναι παρόμοια με την ταχύτητα πρόσκρουσης ενός αστεροειδή αλλά προηγούμενες προσομοιώσεις έδειχναν ότι το νερό θα έβραζε κατά την πρόσκρουση και τα εναπομείναντα σταγονίδια θα διασκορπιζόντουσαν στο διάστημα.

Όμως το πείραμα του Daly έδειξε ότι οι υδρατμοί νερού που δημιουργήθηκαν κατά την πρόσκρουση των σφαιριδίων με την ελαφρόπετρα, παγιδεύτηκαν μέσα σε κρυστάλλους από την συσφαίρωση των υλικών. Μάλιστα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας αστεροειδής θα μπορούσε να μεταφέρει μέχρι και το 30% του αποθηκευμένου του νερού σε αναπτυσσόμενους πλανήτες. Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να δει πώς το παγιδευμένο νερό θα μπορούσε να δραπετεύσει και να δημιουργήσει τους ωκεανούς και τις θάλασσες.