Η Google ζητάει την υιοθέτηση αρχών για την τεχνητή νοημοσύνη από το Πεντάγωνο

Για να συνεχίσει τη συνεργασία της σε στρατιωτικό επίπεδο
19 Απριλίου 2018 08:05
Η Google ζητάει την υιοθέτηση αρχών για την τεχνητή νοημοσύνη από το Πεντάγωνο

Στις αρχές του μήνα σας μεταφέραμε την είδηση πως χιλιάδες εργαζόμενοι της Google ζητούσαν τη διακοπή της συνεργασίας της εταιρίας με τον αμερικανικό στρατό. Οι φωνές τους φαίνεται πως εισακούστηκαν έως ένα βαθμό και ο πρώην CEO της Google και νυν μέλος του συμβουλίου της Alphabet, Eric Schmidt, ζήτησε από το αμερικανικό Πεντάγωνο την υιοθέτηση αρχών για την τεχνητή νοημοσύνη πριν συνεχίσει η εταιρία του να συνεργάζεται μαζί τους.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Schmidt στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών την Τρίτη. Ο ίδιος δήλωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν χρήσιμη για αμυντικούς και ίσως για επιθετικούς σκοπούς. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε πώς θα επιτευχθεί αυτό, δεδομένης της διστακτικότητας των τεχνολογικών εταιριών στη συνεργασία τους με το Υπουργείο Άμυνας, ο Schmidt είπε πως οι εταιρίες θα πρέπει να βρουν κάτι στο οποίο να μπορούν να συμφωνήσουν.

Η βιομηχανία θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία για τις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης – τι είναι αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί και τι όχι – και πιστεύω πως θα υπάρχει κάποια συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης επικεντρώνονται στη συλλογή δεδομένων, με τα οποία θα εκπαιδεύσουν την AI και το ανθρώπινο κεφάλαιο, για να υποστηρίξουν και να εκτελέσουν επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Αν το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να γίνει “AI-ready”, πρέπει να συνεχίσει το δρόμο που χάραξε με το Project Maven και να δημιουργήσει τα θεμέλια για να μπορέσουν να αναπτυχθούν παρόμοια projects… Είναι εξαιρετικής σημασίας το Υπουργείο να επικεντρώσει την ενέργεια και την προσοχή του στη λήψη δράσεων προς την εξασφάλιση πως αυτές οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν από τον αμερικανικό στρατό, θα το κάνουν με τρόπο σωστό, ηθικό και με υπεύθυνο πλαίσιο.