Μεταλλαγμένο ένζυμο υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα του πλαστικού

Σε λίγες μόνο μέρες μία διάσπαση που χρειάζεται αιώνες
18 Απριλίου 2018 04:28
Μεταλλαγμένο ένζυμο υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα του πλαστικού

Το υπέρογκο πρόβλημα που δημιούργησε - και εξακολουθεί να δημιουργεί - η χρήση πλαστικού στο περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητα γνωστό σε όλους. Δεν χρειάζεται παρά μια βόλτα από οποιαδήποτε χώρο περισυλλογής απορριμάτων στον κόσμο. Παρά τις δεκάδες νομοθετικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τις εκατοντάδες μαζικές κινητοποιήσεις διαφόρων οργανώσεων και τις χιλιάδες μεμονωμένες ενέργειες συνειδητοποιημένων πολιτών, η βιοδιάσπαση του εν λόγω - ήδη ασφυκτικά συσσωρευμένου - υλικού απαιτεί το πέρας μερικών αιώνων για να ολοκληρωθεί.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από την Ιαπωνικής προέλευσης έρευνα του 2016, μιας ανακάλυψης που έφερε στο προσκήνιο ένα φυσικά ανεπτυγμένο βακτήριο με την ικανότητα να "τρώει" το πλαστικό, ερευνητές έκαναν το επόμενο λογικό βήμα. Αν και το αρχικό πλάνο της ομάδας δεν ξεπερνούσε τα όρια των μικρών τροποποιήσεων με σκοπό την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο το ένζυμο αναπτύχθηκε, ήταν το ίδιο που επέτρεψε την από λάθος μετάλλαξη αυτού. Το αποτέλεσμα: ένα μεταλλαγμένο ένζυμο με τη δυνατότητα να διασπά το πλαστικό μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

Αυτό που ελπίζουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ένζυμο για να μετατρέψουμε το πλαστικό πίσω στα αρχικά συστατικά του, έτσι μπορούμε να το ανακυκλώσουμε κυριολεκτικά. Αυτό σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να σκάψουμε άλλο για πετρέλαιο και θα μειώσουμε (καλώς εχόντως των πραγμάτων) ουσιαστικά την ποσότητα πλαστικού στο περιβάλλον. - John McGeehan, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ

Η ομάδα βλέπει αρκετά οπτιμιστικά το όλο εγχείρημα, πιστεύοντας πως η χρήση της ανακάλυψης τους θα γίνει σύντομα βιώσιμη στον πραγματικό κόσμο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε αυξημένους ρυθμούς παραγωγής πλαστικού, αλλά για να εξαλείψουμε όσο ταχύτερα γίνεται το ήδη εντεταμένο μας πρόβλημα.