Κομμένο υποβρύχιο καλώδιο στερεί το internet από μια ολόκληρη χώρα

Επηρεάστηκε και η συνδεσιμότητα όλης της Δυτικής Αφρικής
11 Απριλίου 2018 08:17
Κομμένο υποβρύχιο καλώδιο στερεί το internet από μια ολόκληρη χώρα

Ένα κομμένο υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών ήταν υπεύθυνο για τη διακοπή στην πρόσβαση του internet από την Μαυριτανία για δύο ολόκληρες ημέρες. Εννέα ακόμα γειτονικές χώρες επίσης επηρεάστηκαν και προσπάθησαν να καλύψουν την πρόσβαση με επίγεια καλώδια και δορυφορικές συνδέσεις, η δυσκολία πρόσβασης όμως των χρηστών ήταν εμφανής για μέρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διακοπή internet από τότε που το ACE (Africa Coast to Europe) καλώδιο μπήκε σε λειτουργία το 2012. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως κάποιο αλιευτικό σκάφος κατάφερε να βγάλει από τον πυθμένα το καλώδιο και να το κόψει.

Το περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια το πόσο εύθραυστες είναι οι υποδομές του internet, ειδικά σε μέρη όπως η Δυτική Αφρική. Όταν ένα υποβρύχιο καλώδιο κόβεται, όλες οι συνδέσεις της χώρας αναλαμβάνουν δράση για να αντισταθμίσουν το γεγονός. Αν οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, η συνδεσιμότητα απλά κόβεται. Αυτό αντιμετωπίζεται με περισσότερα καλώδια, ενώ είναι και ένα πρόβλημα στο οποίο απευθύνονται τα αερόστατα της Alphabet και τα drones του Facebook, τουλάχιστον σε θεωρητικό ακόμα επίπεδο.