Τα ανδρείκελα δοκιμών της NASA σώζουν ζωές

Πέφτουν, συγκρούονται, σπάνε και μας αποκαλύπτουν πολλά
09 Απριλίου 2018 07:25
Τα ανδρείκελα δοκιμών της NASA σώζουν ζωές

Το κέντρο δοκιμών της NASA στο Langley δημοσίευσε ένα video με τη χρήση των ανδρείκελων δοκιμών που χρησιμοποιεί η υπηρεσία για να κάνει τις πτήσεις ασφαλέστερες. Τα ανδρείκελα τα έχουμε συνηθίσει στις δοκιμές συγκρούσεων επιβατικών αυτοκινήτων, η χρήση τους όμως παραμένει ίδια και όταν μιλάμε για πτήσεις στον αέρα ή στο διάστημα. Οι αναρίθμητοι αισθητήρες που διαθέτουν μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τις πιέσεις που δέχεται ένα ανθρώπινο σώμα σε διαφορετικά σημεία του, σε διαφορετικές περιπτώσεις συγκρούσεων.

Τα ανδρείκελα έχουν διάφορα βάρη και μεγέθη για να προσομοιώσουν ανθρώπους διαφορετικών σωματικών διαπλάσεων και ηλικιών. Έπειτα τοποθετούνται σε αεροσκάφη ή κομμάτια αυτών και προσομοιώνονται συγκρούσεις διαφόρων ειδών. Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί κατά καιρούς από αυτές τις δοκιμές, έχουν αλλάξει τα στάνταρ ασφαλείας των αεροσκαφών.

Το ίδιο γίνεται και για τις διαστημικές αποστολές, όπως για παράδειγμα οι δοκιμές της κάψουλας Orion για την οποία πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες δοκιμές για την προσθαλάσσωσή της. Στις δοκιμές τα ανδρείκελα ήταν και γυμνά και ντυμένα, για να διαπιστωθεί το πώς μια διαστημική στολή και ένα κράνος αλλάζουν τον τρόπο που κινείται το σώμα.

Tags: