Ερευνητές δημιουργούν συσκευή που ακούει αυτό που λέτε σιωπηλά (video)

Το AlterEgo είναι “μέσα στο μυαλό σας”
07 Απριλίου 2018 06:59
Ερευνητές δημιουργούν συσκευή που ακούει αυτό που λέτε σιωπηλά (video)

Συσκευές που “διαβάζουν” το μυαλό σας ήδη υπάρχουν, αναγνωρίζοντας τα ηλεκτρικά σήματα σε ορισμένα σημεία του εγκεφάλου σας και μετατρέποντάς τα σε μία ενέργεια-πράξη. Τώρα όμως, ερευνητές του MIT δημιούργησαν μία wearable συσκευή η οποία φοριέται στο πρόσωπο και “ακούει” τις σκέψεις σας.

Το AlterEgo σύστημα αποτελείται από μία wearable συσκευή και ένα σχετιζόμενο υπολογιστικό σύστημα. Τα ηλεκτρόδια της συσκευής αντιλαμβάνονται τα νευρο-μυικά σήματα στο σαγόνι και στο πρόσωπο που προκαλούνται από εσωτερική ομιλία – το να λέτε λέξεις “από μέσα σας” – αλλά είναι μη εντοπίσημη στο ανθρώπινο μάτι. Τα σήματα αυτά τροφοδοτούν ένα σύστημα εκμάθησης μηχανής το οποίο έχει εκπαιδευτεί να συσχετίζει συγκεκριμένα σήματα με συγκεκριμένες λέξεις.

Η ιδέα προήλθε όταν οι ερευνητές προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα της συγχώνευσης ανθρώπου και μηχανής με ένα λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Κάθε φορά για παράδειγμα που θέλουμε να αναζητήσουμε κάτι, βγάζουμε το τηλέφωνό μας, βάζουμε κωδικό, ανοίγουμε την εφαρμογή, πληκτρολογούμε αυτό που ψάχνουμε και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά, αποσπούν το χρήστη από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και από τους ανθρώπους που είναι μαζί τους. Με αυτή τη συσκευή, οι χρήστες θα μπορούν να “σκέφτονται” τι θέλουν να κάνουν και θα γίνεται, με όλη τη διαδικασία να είναι εσωτερική χωρίς να τους αποσπά την προσοχή. Άλλες εφαρμογές της νέας τεχνολογίας περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χειρισμού συσκευών απομακρυσμένα ή την πραγματοποίηση περίπλοκων υπολογισμών στο κεφάλι σας με ακρίβεια. Η μάλλον άχαρη εμφάνισή του δικαιολογείται αφού είναι στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και αναμένεται να βελτιωθεί.