Χιλιάδες εργαζόμενοι της Google ζητούν τη διακοπή της συνεργασίας με το Πεντάγωνο

Απαιτούν να μη χρησιμοποιηθεί η A.I. ως πολεμική τεχνολογία
05 Απριλίου 2018 07:49
Χιλιάδες εργαζόμενοι της Google ζητούν τη διακοπή της συνεργασίας με το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πέρυσι το Project Maven, ένα πρόγραμμα νέας γενιάς για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές εφαρμογές, αυτοματοποιώντας διοικητικές εργασίες. Η Google συμμετείχε στο πρόγραμμα προσφέροντας A.I. τεχνολογία η οποία ανέλυε video αναγνωρίζοντας στόχους και πολίτες, βελτιστοποιώντας τη στόχευση των στρατιωτικών drones.

Ωστόσο, παρά τη “μη επιθετική” εμπλοκή της εταιρίας, οι εργαζόμενοι στην Google φαίνεται πως τάσσονται κατά της οποιασδήποτε εμπλοκής της σε στρατιωτικούς σκοπούς. Πάνω από 3.100 εργαζόμενοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον CEO της Google, Sundar Pichai, ζητώντας του να αποσύρει την Google από το Project Maven και του ζητούν να εγκαθιδρύσει μία πολιτική η οποία θα αποτρέπει την ίδια την εταιρία ή τις θυγατρικές της από το να κατασκευάζουν “πολεμικές τεχνολογίες”.

Ανάμεσα σε ολοένα και αυξανόμενους φόβους μίας μεροληπτικής και οπλισμένης τεχνητής νοημοσύνης, η Google ήδη πασχίζει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Η δικαιολογία πως άλλες εταιρίες, όπως η Microsoft και η Amazon συμμετέχουν επίσης, δε το κάνει λιγότερο επικίνδυνο για την Google. Η μοναδική ιστορία της Google, το μότο της “Don’t Be Evil” και η απευθείας σύνδεσή της με τις ζωές δισεκατομμυρίων χρηστών την ξεχωρίζουν. – Μέρος της επιστολής προς τον Sundar Pichai

Η Google με τη σειρά της δήλωσε:

Ένα σημαντικό μέρος της κουλτούρας μας είναι να έχουμε υπαλλήλους που ασχολούνται ενεργά με το αντικείμενό τους. Ξέρουμε πως υπάρχουν πολλές ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών, οπότε αυτές οι συζητήσεις – με υπαλλήλους και εξωτερικούς ειδικούς – είναι πολύ σημαντικές και εποικοδομητικές.

Το Maven είναι ένα δημόσια γνωστό πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας και η Google ασχολείται με ένα κομμάτι του – το οποίο δεν περιλαμβάνει επιθετικούς σκοπούς και χρησιμοποιεί ανοιχτού κώδικα λογισμικό αναγνώρισης αντικειμένων, διαθέσιμο σε κάθε Google Cloud πελάτη. Τα μοντέλα βασίζονται μόνο σε αδιαβάθμιστα δεδομένα. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να εντοπιστούν εικόνες για περαιτέρω ανάλυση από ανθρώπους και σκοπεύει να σώσει ζωές διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κουραστική δουλειά των αναλυτών.

Κάθε στρατιωτική χρήση εκμάθησης μηχανής φυσικά εγείρει ανησυχίες. Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα συζήτησης κάθε τομέα της εταιρίας, ακόμα και με εξωτερικούς ειδικούς, καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις πολιτικές μας γύρω από την ανάπτυξη και τη χρήση των τεχνολογιών εκμάθησης μηχανής.