Πήραν έγκριση τα σχέδια της SpaceX για δορυφορικό δίκτυο internet

Το Starlink θα αποτελείται από 4.425 δορυφόρους
31 Μαρτίου 2018 08:13
Πήραν έγκριση τα σχέδια της SpaceX για δορυφορικό δίκτυο internet

Το πρόβλημα της τηλεφωνικής ασύρματης δικτύωσης ταλανίζει το σύνολο του πληθυσμού παγκοσμίως, αφού οι περιοχές που χαίρουν όλων των κομφόρ είναι - σχεδόν - μετρημένες στα δάχτυλα. Την εξυγίανση του εν λόγω τομέα με τη χρήση νέων μέσων έχουν αναλάβει πλήθος εταιριών (βλ. OneWeb, Space Norway, Telesat, κ.α.), δίχως φυσικά το αποτέλεσμά τους ή ακόμη και ο στόχος τους να επαρκεί για την κάλυψη του υπερμεγέθους ζητήματος. Μία “σχετική” όμως εταιρία φαίνεται έτοιμη να πάρει στους ώμους της όλο το φορτίο, αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου το πολυδάπανο αυτό έργο που υπόσχεται παγκόσμια πληθυσμιακή διαδικτυακή κάλυψη.

Λόγος για την SpaceX​, η οποία έχοντας πάρει πολύ θερμά το θέμα, κατοχύρωσε ήδη τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που χρειάζεται για την πραγματοποίηση του πλάνου της. Το σχέδιο της με την ονομασία Starlink κάνει λόγο για την εκτόξευση 4.425 δορυφόρων​, οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά περίπου 1.300 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, προσφέροντας έτσι ένα δίκτυο παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, με ταχύτητες που αγγίζουν το 1Gbps​. Πρόκειται για μια πρόταση που εγκρίθηκε μόλις από τον αρμόδιο φορέα, FCC​, η ολική υλοποίηση της οποίας θα κοστίσει στην εταιρία $10 δισεκατομμύρια​.

Παρόλο που εξακολουθούμε να έχουμε πολλά να κάνουμε με αυτή τη σύνθετη επιχείρηση, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη SpaceX προς την κατασκευή ενός δορυφορικού δικτύου επόμενης γενιάς που μπορεί να συνδέσει την υδρόγειο με αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές ευρυζωνικές υπηρεσίες, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα. - Gwynne Shotwell, Πρόεδρος και COO της SpaceX

Προβλήματα όπως ο τρόπος επίλυσης πιθανών συγκρούσεων με διαστημικά υπολείμματα, τις παρεμβολές που δημιουργούν τα ραδιοτηλεσκόπια, καθώς και η διαχείριση του εκμεταλλεύσιμου ελεύθερου χώρου, δεδομένων των τόσων εταιριών που πασχίζουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, συνεχίζουν να υφίστανται. Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε από 2019 όπου είναι “προγραμματισμένη” να συμβεί η πρώτη φάση της αποστολής, ενώ το 2024 αναμένεται να λάβει χώρα η δεύτερη φάση αυτής, που θα θέσει το τελευταίο και μεγαλύτερο μέρος των δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τον άξονα της Γης.