Το Autopilot ήταν ενεργοποιημένο στο δυστύχημα του Model X

Ο οδηγός είχε εκφράσει παράπονα για τη λειτουργία του
31 Μαρτίου 2018 07:08
Το Autopilot ήταν ενεργοποιημένο στο δυστύχημα του Model X

Το θανατηφόρο τροχαίο που κόστισε τη ζωή ενός οδηγού Model X βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο της Tesla και των αρχών και τώρα νέες πληροφορίες έρχονται στο φως. Ο νεκρός οδηγός όπως μας ενημερώνει το ABC 7 News είναι ο 38χρονος Walter Huang, πρώην προγραμματιστής της EA, ενώ τη μέρα του δυστυχήματος ήταν καθοδόν για τη δουλειά του στην Apple. Η Tesla με ανακοίνωσή της, αποκαλύπτει πως κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος το Autopilot ήταν ενεργοποιημένο.

Τις στιγμές πριν τη σύγκρουση, η οποία συνέβη στις 9:27 μ.μ. την Παρασκευή 23 Μαρτίου, το Autopilot ήταν ενεργοποιημένο με την απόσταση ακολούθησης του adaptive cruise control ρυθμισμένο στο ελάχιστο. Ο οδηγός είχε λάβει πολλαπλές οπτικές και μία ακουστική προειδοποίηση για να βάλει τα χέρια του στο τιμόνι νωρίτερα στην πορεία του και τα χέρια του οδηγού δεν ανιχνεύθηκαν στο τιμόνι για έξι δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση. Ο οδηγός είχε περίπου πέντε δευτερόλεπτα και 150 μέτρα ανεμπόδιστης όρασης από εκεί που άρχιζε το διαχωριστικό τσιμεντένιο διάζωμα με τον κατεστραμμένο αποσβεστήρα σύγκρουσης, αλλά τα αρχεία του αυτοκινήτου δείχνουν πως δεν προέβη σε καμία ενέργεια. - Tesla

Ο αποσβεστήρας σύγκρουσης στο διαχωριστικό τσιμεντένιο διάζωμα είχε καταστραφεί από προηγούμενο ατύχημα και δεν είχε αντικατασταθεί. Και ενώ η ανακοίνωση της Tesla αναφέρει πως ο οδηγός είχε χρόνο να αντιδράσει αλλά δεν έκανε κάτι, δεν αναφέρει τι δράσεις πήραν τα αυτοματοποιημένα συστήματα του αυτοκινήτου. Ο αδερφός του οδηγού ανέφερε στο ABC πως το θύμα είχε παραπονεθεί ότι το αυτοκίνητο έτεινε προς εκείνο το συγκεκριμένο διαχωριστικό και άλλες φορές. Όταν όμως απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία της Tesla, οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να αναπαράγουν το φαινόμενο. Από τη μεριά της η εταιρία λέει πως κάτοχοι Tesla έχουν περάσει από το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου 85.000 φορές, ενώ περνάνε πάνω από 200 φορές τη μέρα χωρίς κανένα πρόβλημα να έχει εντοπιστεί.

Στις ΗΠΑ, σημειώνεται ένα θανατηφόρο τροχαίο κάθε 140 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε όλα τα οχήματα από όλους τους κατασκευαστές. Στην Tesla, σημειώνεται ένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένων θανάτων πεζών, κάθε 515 εκατομμύρια χιλιόμετρα στα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με Autopilot. Αν οδηγείτε ένα Tesla με Autopilot έχετε 3.7 φορές λιγότερες πιθανότητες  να εμπλακείτε σε ένα θανατηφόρο τροχαίο.

Το Autopilot της Tesla δεν αποτρέπει όλα τα ατυχήματα – κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο – αλλά τα κάνει πολύ λιγότερο πιθανά να συμβούν. Αναμφισβήτητα κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο για τους επιβάτες, τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Κανείς δεν ξέρει τα ατυχήματα που δεν έχουν γίνει, γνωρίζουμε μόνο αυτά που συνέβησαν. Οι επιπτώσεις της μη χρήσης Autopilot εξαιτίας μιας ανακριβούς πεποίθησης πως δεν είναι ασφαλές, θα είναι πολύ σοβαρές. Υπάρχουν περίπου 1.25 εκατομμύρια θάνατοι στην άσφαλτο παγκοσμίως. Αν τα τωρινά στάνταρ ασφαλείας της Tesla εφαρμόζονταν παντού, αυτό  θα σήμαινε 900.000 ζωές που σώθηκαν ανά χρονιά. Αναμένουμε πως η ασφάλεια των αυτόνομων οχημάτων θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τα μη-αυτόνομα οχήματα. - Tesla