Νέα καθυστέρηση για την εκτόξευση του James Webb Space Telescope

Έτοιμο το hardware, χρειάζονται χρόνο οι δοκιμές
28 Μαρτίου 2018 07:00
Νέα καθυστέρηση για την εκτόξευση του James Webb Space Telescope

Το μεγαλύτερο εργαλείο που διαθέτει η ανθρωπότητα για την εξερεύνηση του σύμπαντος δεν είναι έτοιμο ακόμα να αφήσει τη Γη. Λόγος για το περίφημο James Webb Space Telescope, το 100 φορές ισχυρότερο διάδοχο του Hubble. Η εκτόξευση του JWST είχε προγραμματιστεί από τη NASA για εκτόξευση κάποια στιγμή μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2019, ωστόσο σήμερα επιβεβαιώθηκε πως δε θα καταφέρει να προλάβει αυτό το παράθυρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, το James Webb Space Telescope θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τις τελικές δοκιμές του για να σιγουρευτούν πως η αποστολή θα είναι επιτυχής και το παράθυρο της εκτόξευσης μετατίθεται για το Μάιο του 2020. Μέσα στο 2019 θα λάβει χώρα το εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της σύνδεσης του τηλεσκοπίου και του επιστημονικού εξοπλισμού με το διαστημικό σκάφος το οποίο ενσωματώνει ηλιακή ασπίδα μεγέθους γηπέδου τένις και έχει σχεδιαστεί από την Northrop Grumman.

Όλο το τμήμα του hardware πτήσης του παρατηρητηρίου έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο μερικά θέματα που ήρθαν στο φως με το κομμάτι του διαστημικού σκάφους μας αναγκάζουν να πάρουμε τα απαραίτητα βήματα για να επαναπροσδιορίσουμε τις προσπάθειές μας για την ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου και περίπλοκου παρατηρητηρίου. – Robert Lightfoot, προσωρινός διοικητής της NASA

Η NASA ξεκαθαρίζει πως ξεχωριστά το τηλεσκόπιο και το διαστημικό σκάφος πληρούν τις προδιαγραφές, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ενσωμάτωση των δύο και τις δοκιμές.