Το "Δικαίωμα της Αποσύνδεσης" από την εργασία

Μια νέα ανάγκη για τις σύγχρονες συνθήκες
26 Μαρτίου 2018 06:56
Το

Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και η διαρκής σύνδεσή μας πλέον στο διαδίκτυο μέσω των κινητών τηλεφώνων, πολλές φορές καταργεί το 8ωρο ωράριο εργασίας, αφού οι υποχρεώσεις συνεχίζονται και μετά την αποχώρησή μας από την εργασία. Τα emails και τα μηνύματα έρχονται σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και τις περισσότερες φορές είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε άμεσα.

Το Δικαίωμα της Αποσύνδεσης είναι ένα προτεινόμενο ανθρώπινο δικαίωμα και αφορά την ικανότητα των ανθρώπων να αποσυνδέονται από την εργασία τους και να μην ασχολούνται με θέματα γύρω από αυτήν με ηλεκτρονικά μέσα εκτός του ωραρίου τους. Τα ψηφιακά εργαλεία φέρνουν μεν ευελιξία και αποτελεσματικότητα στους υπαλλήλους αλλά από την άλλη δημιουργούν απουσία ορίων. Ήδη αρκετές χώρες στην Ευρώπη σκέφτονται να εντάξουν στη νομοθεσία τους κανόνες για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ενώ και μεγάλες εταιρίες θέτουν πλέον κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των υπαλλήλων τους.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε τέτοιου είδους κανόνες, ενώ παρόμοιοι ισχύουν σε Γερμανία, Ιταλία και Φιλιππίνες. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης επίσης απειλεί με πρόστιμα εταιρίες που απαιτούν από υπαλλήλους να απαντούν σε emails εκτός ωραρίου.

Πολλοί από εμάς είναι κολλημένοι στα smartphones μας και στους υπολογιστές μας, είναι σημαντικό να καταλάβουν πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να νιώθουμε πως η δουλειά μας επεκτείνεται στις προσωπικές μας ζωές. - Rafael Espinal, Νομοθέτης Νέας Υόρκης