Seagate Exos | Οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι όπως θα έπρεπε να είναι εξ’ αρχής

Οι πρώτοι “διπύρηνοι” HDDs είναι γεγονός
23 Μαρτίου 2018 05:15
Seagate Exos | Οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι όπως θα έπρεπε να είναι εξ’ αρχής

Κατά τη διάρκεια του φετινού Open Compute η παρουσία της Seagate ήταν εξαιρετικά ηχηρή, αφού η νέα της γενιά μηχανικών σκληρών δίσκων ξεπερνά κατά πολύ τα πρότυπα αξιοπιστίας που απαιτεί η βιομηχανία του σήμερα.

Πρόκειται για τους πρώτους “διπύρηνους” HDDs, αφού η ανανεωμένη multi-actuator τεχνολογία της ίδιας, MACH 2 κάνει χρήση δύο ασύγχρονων βραχιόνων, κάθε ένας εκ των οποίων φέρει από ένα σετ κεφαλών. Είναι μια εφάμιλλη προσέγγιση με εκείνη ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή (ή ενός μονοπύρηνου δύο νημάτων), προσφέροντας έτσι έως και 480MB/s διαδοχικού R/W, το διπλάσιο ενός επαγγελματικού μηχανικού δίσκου των 7.200RPM και έως και 60% ανώτερο ενός HDD των 15.000 στροφών.

Η γενιά των Exos μηχανικών σκληρών δίσκων θα κυκλοφορήσει και με την τεχνολογία HAMR (abbr. Heat Assisted Magnetic Recording) προσφέροντας χωρητικότητες που αγγίζουν τα 20TB ανά τεμάχιο. Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα σύνολο μικροσκοπικών lasers στις κεφαλές καταγραφής δεδομένων, τα οποία θερμαίνουν στους 400°C την επιφάνεια των platter του δίσκου για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, επιτρέποντας έτσι την αποθήκευση έως και 2TB πληροφοριών σε μόλις μια τετραγωνική ίντσα. Τόσο η αντοχή, όσο και η αξιοπιστία αυτής της τεχνολογίας αποτελούσαν μέχρι πρότινος τους μεγαλύτερους προβληματισμούς της αγοράς, η ανακοίνωση της Seagate παραταύτα κάνει λόγο για μια αντοχή που ξεπερνά τις 6.000 ώρες ενεργούς λειτουργίας (ή τη μεταφορά περισσότερων των 3.2 petabyte δεδομένων). Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για 20 φορές μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που καθορίζουν τα πρότυπα αξιοπιστίας του χώρου.

Η Seagate σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να συνενώσει τις δύο τεχνολογίες κάνω από ένα καλούπι, με σκοπό να ωθήσει την χωρητικότητα και τις επιδόσεις ταυτόχρονα. Άγνωστο παραμένει τόσο το επίσημο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας αυτών, όσο και η τιμή τους, δεδομένου όμως του ότι κάποια τεμάχια βρίσκονται ήδη στα χέρια κάποιων “καλοπληρωτών”, εικάζουμε πως θα κάνουν την εμφάνιση του μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Tags: