Γίνεται ένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς καρδιά;

Αυτός ο 25χρονος έζησε πάνω από έναν χρόνο
18 Μαρτίου 2018 21:44
Γίνεται ένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς καρδιά;

Δεν θα είχε νόημα να σας λέγαμε για την σημασία της καρδιάς στο ανθρώπινο σώμα καθώς αυτό είναι αυτονόητο από τους πάντες. Ένας 25χρονος Αμερικάνος όμως κατάφερε να ζήσει χωρίς την καρδιά του για 555 μέρες πριν δεχθεί μόσχευμα καρδιάς. Όλο αυτό το διάστημα δεν επιβίωσε λόγω κάποιας ανωμαλίας στην φυσιολογία του ή κάποιου θαύματος, αλλά χάρει στην τεχνολογία του SynCardia. Το SynCardia είναι μια φορητή συσκευή που σε ορισμένες καρδιοπάθειες μπορεί να αντικαταστήσει την καρδιά των ασθενών και να τους βοηθήσει να επιβιώσουν αρκετά έτσι ώστε να βρουν ένα μόσχευμα.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ασθενών που κατάφεραν να επιβιώσουν με την βοήθεια του SynCardia είναι ο Stan Larkin, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει δότη για την καρδιά του και έμεινε συνδεδεμένος με την συσκευή για 555 μέρες συνεχόμενα, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ. Μάλιστα  εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η συσκευή δεν επηρέασε στον βαθμό που πίστευαν όλοι την λειτουργικότητα του Stan. Προκαλώντας έκπληξη ακόμη και στους γιατρούς του όταν τους είπε ότι τακτικά παίζει μπάσκετ.

Η τεχνολογία πίσω από το SynCardia κατάφερε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα. Το 2004 που η πρώτη τεχνητή καρδιά της εταιρίας πήρε την έγκριση της από τον FDA, ζύγιζε σχεδόν 190 κιλά και προφανώς δεν ήταν φορητή. Λίγα χρόνια αργότερα η ίδια τεχνολογία μπορούσε να χωρέσει σε ένα σακίδιο που συνολικά ζύγιζε μόλις 6 κιλά.