Αυτό είναι το σχέδιο μας για να αποκρούσουμε έναν τεράστιο αστεροειδή

Ο οποίος έρχεται κατά πάνω μας
17 Μαρτίου 2018 15:36
Αυτό είναι το σχέδιο μας για να αποκρούσουμε έναν τεράστιο αστεροειδή

Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις μας ο τεράστιος αστεροειδής Bennu έχει 1 στις 2700 πιθανότητες να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την Γη. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2135, παρόλα αυτά οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν σχέδια σε περίπτωση που ο Bennu βρεθεί σε τροχιά πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν πως μπορεί οι πιθανότητες σύγκρουσης να είναι λίγες, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο όμως οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές, καθώς ο Bennu θα μας χτυπούσε με 1200 μεγατόνους κινητικής ενέργειας ή αλλιώς 80.000 ατομικές βόμβες σαν αυτές της Χιροσίμα.

Αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες είναι ένα concept που ονομάζεται HAMMER ή αλλιώς Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response vehicle. Επι της ουσίας πρόκειται για κάτι απλό που όμως δεν κατορθώνεται εύκολα. Το HAMMER θα προσέκρουε επάνω στον αστεροειδή για να του αλλάξει κατεύθυνση ή θα τον ανατίναζε με μια ατομική βόμβα, κάτι παρόμοιο με την ταινία Armageddon.

Οι διαστάσεις του HAMMER θα είναι κοντά στους 8 τόνους σε βάρος και ύψος 9 μέτρων, συγκριτικά ο Bennu έχει διάμετρο σχεδόν 500 μέτρα και ζυγίζει 79 δισεκατομμύρια κιλά. Οι τελευταίες έρευνες των επιστημόνων εστίασαν στο πότε θα έπρεπε να γίνει η εκτόξευση έτσι ώστε το HAMMER να μπορούσε να αλλάξει επιτυχώς την πορεία του αστεροειδή χωρίς να χρειαστούν και άλλες εκτοξεύσεις αμυντικών συστημάτων μετά, καθώς σε κάθε εκτόξευση υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάτι να πάει λάθος.

Tags: