Ο παρατεταμένος χρόνος στο διάστημα αλλάζει το ανθρώπινο DNA

Μελέτη της NASA σε μονοζυγωτικά δίδυμα αποκαλύπτει
19 Μαρτίου 2018 08:00
Ο παρατεταμένος χρόνος στο διάστημα αλλάζει το ανθρώπινο DNA

Ο αστροναύτης της NASA, Scott Kelly πέρασε ένα ολόκληρο σχεδόν χρόνο στο διάστημα, ως μέρος ενός προγράμματος της ίδιας με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων που φέρει η παρατεταμένη διαμονή ενός ανθρώπινου οργανισμού στο διάστημα. Ο Kelly επέστρεψε στη Γη ύστερα από έντεκα μήνες παραμονής σε ένα δίχως βαρύτητα περιβάλλον, αναγκάζοντας τον έτσι - μήνες μετά την προσγείωση του - να προσπαθεί να επανέλθει σωματικά. Φαίνεται όμως πως κάποια πράγματα που αλλάζουν εκεί είναι περισσότερο μόνιμα απ’ ότι φανταζόμασταν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας μελέτης της NASA που εξετάζει τις ημιμόνιμες (ή και μόνιμες) αλλαγές, ο Scott βρέθηκε να επέστρεψε “άλλος άνθρωπος”. Η εν λόγω μελέτη αποκάλυψε πως το DNA του αστροναύτη ήταν κατά 7% διαφοροποιημένο από εκείνο του μονοζυγωτικού δίδυμου αδερφού του, Mark Kelly. Πρόκειται για κομμάτια του DNA που σχετίζονται με τουλάχιστον πέντε βιολογικές οδούς και λειτουργίες. Μεταξύ αυτών την υποξία στα κύτταρα του, την πιθανή βλάβη στα μιτοχόνδρια, τις αλλαγές στο μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων, το κολλαγόνο, την πήξη του αίματος και τον σχηματισμό των οστών.

Οι παρούσες αλλαγές εικάζεται το ότι οφείλονται κατά κόρον στις μετατοπίσεις των υγρών καθώς και στη μηδενική βαρύτητα, ευρήματα πολύ σημαντικά για την υλοποίηση της επανδρωμένης, τριετούς αποστολής στον Άρη. Η ορθή κατανόηση του πως η παραμονή μας στο διάστημα επηρεάζει (θετικά ή αρνητικά) το DNA μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση και αναπόσπαστο κομμάτι οποιουδήποτε επόμενου βήματος.

Tags: