Το Auto-Resolution του SteamVR υπόσχεται μια αισθητά καλύτερη εμπειρία

Downsampling ή Supersampling σύμφωνα με την κάρτα γραφικών σας
18 Μαρτίου 2018 09:00
Το Auto-Resolution του SteamVR υπόσχεται μια αισθητά καλύτερη εμπειρία

Η Valve δείχνει να επενδύει ολοένα και περισσότερο στο VR, αφού σύμφωνα με τις εξελίξεις πρόκειται για μία τεχνολογία που ήρθε για να εδραιωθεί για τα καλά στην αγορά. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη ανακοίνωση του Graphics Programmer της εταιρίας, Αλέξανδρου Βλάχου, η εμπειρία των χρηστών VR headsets πρόκειται να γίνει αισθητά καλύτερη στην πλατφόρμα του Steam.

Λόγος για τη νέα δυνατότητα, Auto-Resolution. Το σκεπτικό της εν λόγω τεχνολογίας είναι αρκετά κοντά σε εκείνο της dynamic-resolution που συναντάμε αδρά στο σύνολο των παιχνιδιών των κονσολών. Το SteamVR runtime μετρά τη δύναμη της κάρτας γραφικών του εκάστοτε συστήματος, έχοντας ως αποτέλεσμα την αυτόματη ρύθμιση της ανάλυσης σύμφωνα με αυτή. Φυσικά, η προβαλλόμενη native ανάλυση του κάθε headset δεν αλλάζει, αλλά επιτρέπει στις δυνατότερες ή τις λιγότερο δυνατές κάρτες το supersampling ή downsampling της rendering ανάλυσης αντίστοιχα. Οι χρήστες δηλαδή high-end συστημάτων θα απολαμβάνουν πλέον μια ακόμη καθαρότερη εικόνα, ενώ εκείνοι περισσότερο οικονομικών builds θα έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν απροβλημάτιστα μερικούς τίτλους που μέχρι πρότινος τους ήταν αδύνατο.

Το πώς λειτουργεί είναι απλό. Το SteamVR runtime μετρά την ταχύτητα της GPU και λέει στις εφαρμογές να τρέξουν με την κατάλληλη ανάλυση, βάση της δύναμης της GPU σας. Υπάρχουν πολλοί καταναλωτές με κάρτες γραφικών που δεν χρησιμοποιούνται πλήρως. Αυτοί θα έχουν τώρα αυτόματα αναβαθμισμένη ανάλυση στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας - το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πιο καθαρή εικόνα και μια καλύτερη εμπειρία VR. Από την άλλη, οι πελάτες που διαθέτουν μονάδες GPU που δεν μπορούν να αποδώσουν την εγγενή ανάλυση των headsets τους, θα δουν αυτόματα μια ελαφρώς χαμηλότερη ανάλυση που είναι πιο κατάλληλη για τη δύναμη της κάρτας γραφικών τους.

Τόσο τα Vive, Vive Pro, Oculus Rift και όλα τα Windows Mixed Reality VR Ηeadsets αναμένεται να επωφεληθούν, αρχής γενομένης από σήμερα μέσω του beta προγράμματος.