Τι είναι αυτά τα ιπτάμενα πράγματα στα μάτια μας;

Ιδού η απάντηση της επιστήμης
13 Μαρτίου 2018 06:45
Τι είναι αυτά τα ιπτάμενα πράγματα στα μάτια μας;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως εκεί που κοιτάτε εμφανίζονται μικροσκοπικά ιπτάμενα πραγματάκια μπροστά από τα μάτια σας; Τα οποία δεν κινούνται προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση και χάνονται κάθε φορά που προσπαθείτε να εστιάσετε πάνω τους. Εάν ναι, μη φοβάστε, δε φαντάζεστε πράγματα, ούτε αυτά τα «πράγματα» είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Πρόκειται για ένα εντελώς άκακο φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει μέσα και όχι πάνω ή μπροστά από το μάτι.

Η επιστημονική του ονομασία είναι muscae volitantes που στα Λατινικά σημαίνει ιπτάμενες μύγες (καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα). Πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Καθώς μικροσκοπικά κομμάτια ιστού μπορεί να αποκολληθούν μέσα στον βολβό του ματιού μας, προβάλουν τη σκιά τους στην ρέτινα του ματιού μας και έτσι προκαλούν αυτό το τόσο συχνό και μυστηριώδες φαινόμενο. Επίσης ερυθρά αιμοσφαίρια και συμπλέγματα πρωτεϊνών μπορεί να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα προαναφερθέντα κομμάτια ιστού. Ένα μονόχρωμο και φωτεινό background βοηθάει εάν θέλετε να παρατηρήσετε το φαινόμενο.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να εστιάσουμε πάνω τους είναι επειδή καθώς κινείται το μάτι μας κινούνται και αυτά μαζί του, την στιγμή που επιπλέουν σε μια ουσία που έχει μία σύσταση παρόμοια με τζελ.

Το TEDEd έχει φτιάξει ένα βίντεο που εξηγεί το φαινόμενο

Tags: