Facebook: Δε φταίει ο αλγόριθμος για τα κακά αποτελέσματα των διαφημίσεών σας

Φταίει το κακό περιεχόμενό σας
11 Μαρτίου 2018 05:00
Facebook: Δε φταίει ο αλγόριθμος για τα κακά αποτελέσματα των διαφημίσεών σας

Το Facebook, η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, είναι από τα απαιτούμενα εργαλεία μιας σύγχρονης διαδικτυακής και μη επιχείρησης. Η χρήση των εργαλείων που παρέχει το Facebook αλλά και τα υπόλοιπα social media, προσφέρει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να κρατούν επαφή με το κοινό τους για σημαντικές εξελίξεις, να δημοσιεύουν τη δουλειά τους καθώς και να συλλέγουν το feedback σχεδόν με άμεσο τρόπο. Τον τελευταίο όμως καιρό, το Facebook φαίνεται να άλλαξε ρότα, καθώς πριν από λίγο διάστημα είχε κάνει γνωστό πως θα στρέψει την προσοχή του περισσότερο στους χρήστες της πλατφόρμας παρά τις εταιρίες και τις επιχειρήσεις.

Μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της εταιρίας με τους δισεκατομμύρια χρήστες, ακολούθησαν κάποιες μικρές αλλαγές τόσο στα εμφανή σημεία της πλατφόρμας όσο και στα κρυφά. Είχε αναφερθεί πως ο κεντρικός αλγόριθμος που ρύθμιζε τις εμφανίσεις των News Feed των χρηστών επρόκειτο να αλλάξει, κάτι που με βάσει τις τελευταίες αντιδράσεις, μάλλον έγινε.

Οι διαφημιζόμενοι παραπονιούνται πως τον τελευταίο καιρό, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και τα νούμερα τους έχουν πέσει. Κατηγορούν την αλλαγή του αλγορίθμου πως είναι η αιτία μείωσης της απήχησής τους και της έλλειψης ανταπόκρισης του κοινού, ωστόσο η επικεφαλής του τμήματος News Products, του Facebook, Alex Hardiman δήλωσε το άκρως αντίθετο.

Συγκεκριμένα στο πάνελ του South by Southwest όπου παραβρέθηκε ως ομιλήτρια, τόνισε πως η αποτυχία των διαφημιστικών δεν οφείλεται στην αλλαγή του κεντρικού αλγορίθμου αλλά στα ίδια τα πρακτορεία. Ανέφερε πως ο λόγος που μερικά πράγματα δεν εμφανίζονται στις αρχικές σελίδες των χρηστών είναι λόγω παραβίασης ή εκμετάλλευσης κάποιων κανόνων που η εταιρία έχει θέσει. Το στέλεχος της εταιρίας έκλεισε λέγοντας:

Είναι καλό να είμαστε [το Facebook] ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής σας, αλλά δε θα έπρεπε να είμαστε το επιχειρησιακό σας μοντέλο.