Κυκλοφόρησε η beta του νέου Android P

Και φέρει υποστήριξη για το περίφημο "notch"
08 Μαρτίου 2018 06:00
Κυκλοφόρησε η beta του νέου Android P

Με το καθιερωμένο Google I/O να μη βρίσκεται μακριά, η εταιρεία ως συνήθως ετοίμασε και κυκλοφόρησε την beta έκδοση του νέου λογισμικού Android που φέρει την ονομασία P. Το καινούργιο λειτουργικό σύστημα βρίσκεται διαθέσιμο για τον οποιονδήποτε, ωστόσο στοχεύει τους προγραμματιστές που θέλουν να προλάβουν την ανάπτυξη των εφαρμογών τους για τη νέα πλατφόρμα που θα κατακλύσει την αγορά. Συμβατά μοντέλα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι τα Google Pixel, Pixel XL όπως και τα Pixel 2 και Pixel 2 XL.

Το νέο Android σύστημα φέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά τόσο μπροστά όσο και πίσω από την σκηνή. Αρχικά η Google έδωσε για ακόμα μια φορά μεγάλη έμφαση στην βελτιστοποίηση του notification area, στο οποίο πλέον θα υπάρχει πιο ανεπτυγμένο σύστημα συνομιλιών. Βάσει των πρόσφατων φωτογραφιών, εφαρμογές όπως το Google Messenger και το Gmail θα επιδεικνύουν περισσότερο περιεχόμενο με σκοπό τη γρήγορη ανταπόκριση του χρήστη χωρίς την ανάγκη μετάβασης στην εκάστοτε εφαρμογή.

Ένα από τα πιο διαφημισμένα χαρακτηριστικά της καινούριας πλατφόρμας είναι η συμβατότητα με τις νέες εσοχές των οθονών. Το σύστημα καθώς και οι προγραμματιστές θα μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τον χώρο που υπάρχει γύρω από μια εσοχή της οθόνης, καθώς και να επιλέξουν το τι θα εμφανίζεται στο σημείο αυτό. Συμβατότητα επίσης θα υπάρχει με τα HDR VP9 βίντεο, τα οποία θα μπορούν να αναπαραχθούν στη μέγιστη ποιότητά τους, σε όσες συσκευές υποστηρίζουν την τεχνολογία HDR.

Με τις πολλαπλές κάμερες να γίνονται ένα must της εποχής, δε θα μπορούσαν να λείψουν και από το Android P. Η Google ανέπτυξε ένα ολοκαίνουριο API το οποίο θα θα διευκολύνει τους developers να παίρνουν δεδομένα ταυτοχρόνως από πολλαπλά εμπρόσθια ή οπίσθια συστήματα καμερών.

Μαζί με όλα τα παραπάνω άλλες βελτιώσεις συμπεριλαμβάνουν καλύτερο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, εσωτερικού εντοπισμού θέσης καθώς και συμβατότητας εφαρμογών. Η επίσημη παρουσίαση του Android P αναμένεται να γίνει όπως κάθε χρόνο στο προγραμματισμένο Google I/O ενώ προς το παρόν συνιστάται η χρήση του μόνο για την ανάπτυξη λογισμικού.