Το James Webb Space Telescope ίσως να μην προλάβει την προθεσμία εκτόξευσής του

Νέες καθυστερήσεις για το διάδοχο του Hubble
03 Μαρτίου 2018 08:32
Το James Webb Space Telescope ίσως να μην προλάβει την προθεσμία εκτόξευσής του

Το διαστημικό τηλεσκόπιο που θα αντικαταστήσει το Hubble και περιμένουν με ανυπομονησία όλοι όσοι ασχολούνται με την αστρονομία και την αστροφυσική, συναντά νέες δυσκολίες. Σύμφωνα με μία κυβερνητική αναφορά, το James Webb Space Telescope πιθανώς να μην προλάβει την προγραμματισμένη εκτόξευσή του το 2019, λόγω των συνεχιζόμενων τεχνικών προβλημάτων. Μάλιστα αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο υπέρβασης του ορίου κόστους των $8 δισεκατομμυρίων, που είχε θέσει το Κογκρέσο το 2011.

Η αναφορά των 31 σελίδων απαριθμεί τα πολλά τεχνικά προβλήματα που καθυστερούν το project, με την εταιρία που έχει αναλάβει την εργολαβία, Northrop Grumman, να έχει αυξήσει τις βάρδιες από δύο σε τρεις. Ως αποτέλεσμα έχουμε 24ωρη εργασία για την ενσωμάτωση του τηλεσκοπίου στο διαστημικό σκάφος, η οποία όμως περιορίζει την ελαστικότητα στο πρόγραμμα. Αν κάτι ακόμα πάει στραβά, το παράθυρο εκτόξευσης θα χαθεί σίγουρα, ενώ ήδη κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για “μη εφικτή προθεσμία”.

Η τεράστια πολυπλοκότητα ενός εργαλείου όπως το JWST και η ευαισθησία του, σε συνδυασμό με το όριο της χρηματοδότησης το οποίο κινδυνεύει να υπερβεί, αγχώνει σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα.