Νέα θεωρία θέλει τη Σελήνη να γεννιέται από τα σπλάχνα της Γης

Αποτέλεσμα συνεστίας ο δορυφόρος μας;
01 Μαρτίου 2018 08:45
Νέα θεωρία θέλει τη Σελήνη να γεννιέται από τα σπλάχνα της Γης

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Planets, φέρνει στο φως τη θεωρία της δημιουργίας της Σελήνης από συνεστία. Αυτό το πλανητικό φαινόμενο (του οποίου την καλλιτεχνική απεικόνισης τη βλέπετε στο εξώφυλλο του άρθρου) παράγεται όταν δύο αρκετά μεγάλα σώματα συγκρούονται, δημιουργώντας ένα περιστρεφόμενο σχηματισμό πετρωμάτων. Η δημοσίευση μάλιστα το περιγράφει ως “ένα τεράστιο ντόνατ εξατμιζόμενων βράχων”. Η συνεστία διαρκεί ένα με δύο αιώνες πριν τα περιστρεφόμενα σώματα δημιουργήσουν πλανήτη.

Αυτό πιστεύουν οι συντάκτες της μελέτης ότι συνέβη και με τη Σελήνη. Ένα μέρος των λιωμένων βράχων άρχισε να τη σχηματίζει και καθώς η συνεστία μίκραινε, η Σελήνη συγκέντρωνε περισσότερη μάζα.

Η Σελήνη σχηματίστηκε μέσα σε μια αεριοποιημένη Γη σε θερμοκρασίες δύο με τρεις χιλιάδες βαθμούς Κελσίου και πιέσεις δέκα ατμόσφαιρες.

Μέχρι τώρα η επικρατούσα θεωρία για το σχηματισμό της Σελήνης περιλαμβάνει μία σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός πλανητικού σώματος στο μέγεθος του Άρη - το οποίο αποκαλούμε "Θεία" - , η οποία εκτόξευσε υλικό στο διάστημα το οποίο παγιδεύτηκε από τη βαρύτητα της Γης και σχημάτισε τελικά τη Σελήνη.

Η νέα θεωρία φαίνεται πιο ελκυστική από την επικρατούσα, κυρίως επειδή εξηγεί τις ομοιότητες της σύστασης μεταξύ Γης και Σελήνης, ενώ ταυτόχρονα αφήνει περιθώριο για διαφορές. Επειδή η Σελήνη σχηματίστηκε σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της συνεστίας, στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να εξατμιστούν δεν είναι παρόντα στη Σελήνη.

Tags: