Hacker τρέχει Linux στο Nintendo Switch

“Where there is a shell, there’s a way.” - Unix
20 Φεβρουαρίου 2018 16:40
Hacker τρέχει Linux στο Nintendo Switch

Η διαδικασία του hack μιας κονσόλας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός exploit, ύστερα είναι απλά θέμα χρόνου. Σχεδόν όλες οι κονσόλες της αγοράς έχουν κατά καιρούς χακαριστεί, με το γνωστό ‘Hello World!’ να ξεπροβάλει στην οθόνη τους. Εξαίρεση δεν αποτελεί πλέον το Switch της Nintendo, αφού σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του fail0verflow, ένα εκμεταλλεύσιμο κενό ασφαλείας του coldboot της συσκευής του επέτρεπε να εγκαταστήσει μια Linux διανομή.

Σύμφωνα με τα δύο του tweet, όχι απλώς κατάφερε να τρέξει ένα distro, αλλά να εγκαταστήσει παράλληλα γραφικό περιβάλλον (βλ. KDE), καθώς και ένα σύνολο προγραμμάτων (βλ. Chromium) κάνοντας χρήση της λειτουργικής οθόνης αφής του. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, αφού ο Tegra X1 επεξεργαστής της Nvidia φαίνεται να μην κολλάει πουθενά.

Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της ομάδας που κρύβεται πίσω από αυτό το κατόρθωμα, καθώς δε γνωρίζουμε αν έγιναν με σκοπό την εγκατάσταση πειρατικού υλικού, ή απλά για να αποδείξουν ότι μπορούν. Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι το εν λόγω exploit σύμφωνα με τα λεγόμενά τους δεν μπορεί να διορθωθεί με patch, αφήνοντας έτσι την κονσόλα της Nintendo εκμεταλλεύσιμη εσαεί.