5.000 μέρες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη

Το Opportunity rover ξεπέρασε κάθε προσδοκία
21 Φεβρουαρίου 2018 06:00
5.000 μέρες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη

Το Σάββατο που μας πέρασε το Opportunity rover της NΑSΑ γιόρτασε μόνο του τις 5.000 μέρες στην επιφάνεια του Άρη. Αρχικά οι επιστήμονες της NASA περιμέναν το συγκεκριμένο όχημα να αντέξει μόλις 90 ημέρες στο αφιλόξενο περιβάλλον του Κόκκινου Πλανήτη, ορόσημο που ξεπεράστηκε κατά πολύ. Αυτή την στιγμή, το Opportunity είναι ένα από τα δύο λειτουργικά rovers στον Άρη, το άλλο είναι το Curiosity.

To Opportunity ξεκίνησε από τον πλανήτη μας με ένα δίδυμο rover ονόματι Spirit, με σκοπό να προσγειωθούν σε διαφορετικές πλευρές του πλανήτη. Και τα δύο προσγειώθηκαν στο νότιο ημισφαίριο με κατεύθυνση το βορρά. Ο λόγος που κατευθύνθηκαν βόρεια είναι επειδή προσγειώθηκαν στον Άρη χειμώνα και αυτήν την εποχή δεν υπάρχει πολύ φως στο νότιο ημισφαίριο, επομένως έπρεπε να κινηθούν βόρεια για να αναζητήσουν φως και να φορτίσουν τις μπαταρίες τους με την χρήση ηλιακών συλλεκτών. Και τα δύο rover κατάφεραν να επιβιώσουν πολύ παραπάνω από όσο περίμενε κανείς, αλλά δυστυχώς το Spirit χάθηκε το 2009 όταν κόλλησε στην άμμο. Το Opportunity όμως συνεχίζει να εξερευνά και να μας στέλνει δεδομένα μέχρι σήμερα, οδηγώντας πάνω από 45 χιλιόμετρα από το σημείο που προσγειώθηκε.

Τώρα το όχημα εξερευνά ένα ρηχό κανάλι με το όνομα “Perseverance Valley” και προσπαθεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την περιοχή.