Μυρμήγκια φροντίζουν τους τραυματισμένους στρατιώτες τους

Είναι τα πρώτα έντομα που το κάνουν
16 Φεβρουαρίου 2018 05:00
Μυρμήγκια φροντίζουν τους τραυματισμένους στρατιώτες τους

Κατά την διάρκεια επιδρομών που εκτελούν τα μυρμήγκια με στόχο μέρη όπου τρέφονται τερμίτες, πολλά δεν καταφέρνουν να γυρίσουν πίσω ζωντανά και ακόμη όσα επιβιώνουν την μάχη, φέρουν επάνω τους απίστευτα τραύματα από τα πανίσχυρα σαγόνια των τερμιτών. Για πρώτη φορά παρατηρήσαμε τραυματισμένα μυρμήγκια να δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης. Μπορεί να μην είναι η βοήθεια που θα ήθελε ένας τραυματισμένος άνθρωπος, αλλά δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν είναι αποτελεσματική.

Τα μυρμήγκια διασώστες γλείφουν επανειλημμένα τους τραυματισμένους τους συντρόφους από μερικά λεπτά έως και μία ώρα στο σημείο που πληγώθηκαν και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία καταφέρνουν να τους σώσουν τις ζωές. Στις παρατηρήσεις ειδικών μυρμηκολόγων (και όμως υπάρχει) του Πανεπιστημίου του Würzburg στην Γερμανία, τα μυρμήγκια που δέχθηκαν φροντίδα μετά τον τραυματισμό τους επιβιώνουν σε ποσοστό 90%, ενώ όσα δε δέχθηκαν 4 στις 5 περιπτώσεις πεθαίνουν. Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται μοναδική στο ζωικό βασίλειο, αν και στο παρελθόν είχαν υπάρξει αναφορές για μυρμήγκια που κουβαλούν τους τραυματισμένους στρατιώτες τους πίσω στις φωλιές, ποτέ άλλοτε δεν είχε παρατηρηθεί η προσφορά πρώτων βοηθειών. Το όνομα του είδους που παρατηρήθηκε είναι Matabele και προέρχεται από τους γηγενείς πληθυσμούς της Νοτίου Αφρικής.

Υποθέτουμε ότι ο τρόπος που το επιτυγχάνουν αυτό είναι εφαρμόζοντας αντιμικροβιακές ουσίες με το σάλιο τους για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια ή μύκητες. 

Τα μυρμήγκια εκκρίνουν μια χημική ουσία όταν τραυματίζονται με την οποία ελκύουν τους συντρόφους τους στη μάχη και ενεργοποιούν τα ένστικτα διάσωσής τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα μυρμήγκια που δεν έχουν καλές πιθανότητες επιβίωσης απορρίπτουν και διώχνουν όσους προσπαθούν να τα σώσουν, ενώ αυτά με πιο ελαφριά τραύματα στέκονται ακίνητα την ώρα που δέχονται πρώτες βοήθειες.

Το ενδιαφέρον με τις κοινότητες μυρμηγκιών είναι ότι μπορεί να παρατηρείς πολύ περίπλοκες συμπεριφορές χωρίς την ύπαρξη συνείδησης ή γνώσης του τι κάνεις.