Η Unilever απειλεί Facebook και Google

Μπορεί μόνη της να αλλάξει το Internet;
15 Φεβρουαρίου 2018 08:35
Η Unilever απειλεί Facebook και Google

Για όσους δε γνωρίζουν, η Unilever είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, έχοντας brands όπως Lipton, Dove, Axe, Rexona, Becel, Knorr, Omo, Hellmann’s και πολλά ακόμα. Το ετήσιο budget μόνο για διαφήμιση ξεπέρασε πέρυσι τα $9.5 δισεκατομμύρια με το 25% αυτών να στοχεύουν την ψηφιακή διαφήμιση, καθιστώντας την Unilever τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφημιζόμενη εταιρία στο Internet, ξεπερνώντας Samsung, Nestle και L’Oreal.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε, όταν μία τέτοια εταιρία απειλεί να αποσύρει τις διαφημίσεις της από μία πλατφόρμα, αυτό αποτελεί ένα ισχυρότατο πλήγμα για τα έσοδα αυτής της πλατφόρμας. Και αυτό ακριβώς έκανε η Unilever, απειλώντας Facebook και Google πως θα αποσύρει τα κεφάλαια διαφήμισης στις πλατφόρμες αυτές.

Ο επικεφαλής marketing της Unilever λοιπόν, Keith Weed, δήλωσε πως η εταιρία είναι έτοιμη να αφαιρέσει τις διαφημίσεις της από τις πλατφόρμες, αφού δεν κάνουν αρκετές ενέργειες σχετικά με το τοξικό και το εξτρεμιστικό περιεχόμενο σε αυτές. Να σημειώσουμε πως οι δηλώσεις του δεν αναφέρουν ονομαστικά την Google και το Facebook, αλλά από το περιεχόμενο αντιλαμβανόμαστε πως αυτούς ακριβώς εννοεί.

Ψευδείς ειδήσεις, ρατσισμός, σεξισμός, τρομοκράτες που διαδίδουν τα μηνύματα μίσους τους, τοξικό περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά – όλα μέρη ενός internet με το οποίο έχουμε καταλήξει και είναι εκατομμύρια μίλια μακριά από αυτό που φανταζόμασταν κάποτε πως θα μας πάει. Ως ένας από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στον κόσμο, δεν μπορούμε να έχουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι καταναλωτές μας δεν εμπιστεύονται αυτό που βλέπουν online. Είναι κρίσιμο τα brands μας να παραμείνουν όχι μόνο σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αλλά και σε ένα κατάλληλο για αυτά. Η Unilever δε θα επενδύσει σε πλατφόρμες ή περιβάλλοντα που δεν προστατεύουν τα παιδιά μας ή διχάζουν την κοινωνία και προωθούν το θυμό και το μίσος. Οι καταναλωτές νοιάζονται για υποχθόνιες πρακτικές, ψευδείς ειδήσεις και την εμπλοκή των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές, δε νοιάζονται για τη σωστή αξία των διαφημιζόμενων. Αλλά νοιάζονται όταν βλέπουν τα αγαπημένα τους brands σε διαφημίσεις που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία ή εκμεταλλεύονται παιδιά.

Ο Weed δήλωσε επίσης πως έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με το Facebook, την Google, το Twitter, την Amazon και το Snapchat για το ποιες ενέργειες μπορούν να ληφθούν για καλύτερη επίβλεψη του περιεχομένου.

Το Facebook δήλωσε πως υποστηρίζει τη θέση του Weed και συνεργάζεται πλήρως, η Google δήλωσε πως ο Weed πάντα τους ωθούσε ώστε να γίνουν καλύτεροι και πως δουλεύουν αδιάκοπα για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του. Μένει να δούμε σε ποια μέτρα θα προβούν οι πλατφόρμες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των διαφημιζομένων εταιριών.