Νέοι Ryzen επεξεργαστές με ενσωματωμένα Vega γραφικά

Οικονομικές προτάσεις για τους casual gamers
15 Φεβρουαρίου 2018 05:33
Νέοι Ryzen επεξεργαστές με ενσωματωμένα Vega γραφικά

Η ύπαρξη ενσωματωμένων γραφικών στους επεξεργαστές λειτουργούσε πάντα ευεργετικά προς όλους εκείνους που διέθεταν ένα κάπως πιο περιορισμένο budget. Οι ανάγκες της εν λόγω αγοράς περιορίζονται άλλωστε στα όρια που θέτει ο όρος ‘casual gaming’, ευνοώντας παράλληλα τους χρήστες προγραμμάτων που βασίζουν μέρος των διεργασιών τους στη GPU (βλ. GPU Acceleration). Οι προτάσεις της Intel αποτελούσαν χρόνια τώρα “μονόδρομο”, η σημερινή ανακοίνωση της AMD όμως έρχεται να ταράξει τα νερά.

Πρόκειται για την παρουσίαση δύο νέων - καθόλα οικονομικών - Ryzen επεξεργαστών, με ενσωματωμένα Vega γραφικά. Λόγος για τους Ryzen 3 2200G και Ryzen 5 2400G. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με δύο mid-range, ξεκλείδωτους τετραπύρηνους CPUs των τεσσάρων και των οκτώ νημάτων αντίστοιχα, με τις αρχιτεκτονικές Vega 8 και Vega 11 να αναλαμβάνουν το ρόλο των GPUs. Η δύναμη του δεύτερου αντιστοιχεί σε εκείνη ενός Intel Core i5-8400 σε συνδυασμό με μία Nvidia GT 1030, κοστίζοντας μόλις $169 δολάρια. Όπως επισημαίνει η ίδια έχουμε να κάνουμε με μια αύξηση των γραφικών επιδόσεων της τάξεως του 156% εν συγκρίσει με τον άνωθεν επεξεργαστή της Intel, καθώς και 39% ακόμη, ύστερα ενός overclock. Να σημειωθεί πως η τιμή του πρώτου δεν ξεπερνά τα $99 δολάρια.

Ανάλογη πρόταση αποτελούσε και εκείνη της συνεργασίας των δύο εταιριών, εκείνη βέβαια στοχοποιούσε τα high-end laptops έχοντας ως γνώμονα την ενεργειακή κατανάλωση και τον περιορισμένο χώρο, ενώ σε αυτήν την περίπτωση αφορά τα entry-level desktop PCs. Ελέω αυτού η AMD φαίνεται να μη βλέπει χώρο αλλά και λόγο στην ενσωμάτωση γραφικών στα high-end μοντέλα της, Ryzen 7 και Threadripper.

Tags: