Θα ιδιωτικοποιηθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός άραγε;

Αποκαλύφθηκαν τα σχέδια του Trump
13 Φεβρουαρίου 2018 05:30
Θα ιδιωτικοποιηθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός άραγε;

Σύμφωνα με αναφορές ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Donald Trump, ετοιμαζόταν να διακόψει την αμερικανική χρηματοδότηση και υποστήριξη για τον διεθνή διαστημικό σταθμό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση αξιωματούχων του Κογκρέσου. Επίσης φημολογείται η ύπαρξη ενός εγγράφου της NASA που αποκαλύπτει τις προθέσεις της για ιδιωτικοποίηση του σταθμού μετά το τέλος της χρηματοδότησής του το 2024.

Εννοείται πως ο σταθμός δε θα τεθεί εκτός τροχιάς μετά το πέρας της χρηματοδότησης, αλλά η διαχείριση του σταθμού από μια ιδιωτική εταιρία είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει πως η NASA θα συνεχίσει αυτό το διάστημα να επεκτείνει τις εμπορικές της συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρίες, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια από τώρα να είναι σε θέση να παραδώσει τελείως τον ISS, με τον Λευκό Οίκο να ζητάει μία ανάλυση της αγοράς και ένα οργανωμένο σχέδιο της εξέλιξης της διαδικασίας σε βάθος χρόνου. Αξιωματούχοι του Κογκρέσου πιστεύουν πως μία τέτοια κίνηση θα βλάψει τα συμφέροντα του Αμερικανικού κοινού, καθώς ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή που εκφράζουν φόβους για το εάν οι ιδιωτικές εταιρίες είναι αυτή την στιγμή σε θέση να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Για πολλούς όμως αυτή η κίνηση έχει νόημα, αφού θα επιτρέψει στη NASA να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου σε αποστολές στο φεγγάρι και τον Άρη και πως πρόκειται απλά για μια πιο έξυπνη χρήση του προϋπολογισμού της, τη στιγμή που εταιρίες όπως η SpaceX και η Orbital ATK ανεφοδιάζουν διαρκώς τον ISS, δείχνοντας πως είναι παραπάνω από ικανές να πάρουν τον χώρο του διαστήματος στα χέρια τους. Βέβαια όπως υποδηλώνει και το όνομα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι... διεθνής και δεν ανήκει αποκλειστικά σε κάποιον, επομένως μένει να δούμε  αν και οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν υιοθετήσουν την προσσέγγιση τη Αμερικής.