Falcon Heavy: Η ανάλυση της αποστολής και των κινδύνων

Το animation της SpaceX μας δείχνει το βέλτιστο σενάριο
06 Φεβρουαρίου 2018 07:46
Falcon Heavy: Η ανάλυση της αποστολής και των κινδύνων

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Σήμερα, ένας από τους ισχυρότερους πυραύλους της ανθρωπότητας, ο Falcon Heavy, αυτός που υπόσχεται πως θα φτάσει στη Σελήνη, στον Άρη και σε άλλους πλανήτες, θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι. Και είναι πολλά αυτά που μπορούν να πάνε στραβά. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Elon Musk, “θα είναι είτε μια εκπληκτική επιτυχία ή μία εκπληκτική αποτυχία – ένα μεγάλο μπουμ”. To παράθυρο εκτόξευσης ανοίγει στις 20:30 ώρα Ελλάδος. Μετά την εκτόξευση θα βρεθεί για έξι ώρες σε γεωσύγχρονη τροχιά για να αποδείξει πως μπορεί να παραδώσει ένα φορτίο απευθείας σε GEO.

Έπειτα θα ξεκινήσει για τον Άρη, όπου όταν φτάσει θα απελευθερώσει το Tesla Roadster με μία κούκλα ντυμένη με στολή αστροναύτη στη θέση του οδηγού, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ενώ δεν αποκλείεται και η περίπτωση να πάει κάτι στραβά και να καταλήξει στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο Musk είναι ενθουσιασμένος για την αποστολή, ωστόσο παραμένει ρεαλιστής και καταλαβαίνει πως τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως επιθυμεί. Θα θεωρήσει απλά την απομάκρυνση από την πλατφόρμα εκτόξευσης επιτυχία, αφού αν εκραγεί στην εξέδρα εκτόξευσης, θα χρειαστούν 9-12 μήνες για να καθαριστεί. Ωστόσο μια αποτυχημένη εκτόξευση δε θα επηρεάσει την παραγωγή των Falcon 9. Κίνδυνοι ελλοχεύουν και στις ζώνες Βαν Άλεν, των οποίων η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον πύραυλο. Ο σχηματισμός πάγου στον πάνω μέρος του πυραύλου είναι επίσης επικίνδυνος, καθώς και η πιθανότητα να παγώσει το καύσιμο ή να εξατμιστεί το οξυγόνο.

Η SpaceX θα τα ποντάρει όλα για όλα όμως και θα προσπαθήσει να επιστρέψει ασφαλείς στη Γη και τους τρεις πυραύλους που αποτελούν τον Falcon Heavy. Αν όλα πάνε καλά, οι δύο πλαϊνοί θα επιστρέψουν στο Cape Canaveral, ενώ ο κεντρικός θα προσνηωθεί σε πλωτή drone πλατφόρμα στον ωκεανό.

Η SpaceX έδωσε στη δημοσιότητα και ένα animation video για τη βέλτιστη πορεία και κατάληξη της αποστολής, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.