Η Samsung εισέρχεται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων

Κατασκευάζει εμπορικούς ASICs επεξεργαστές
01 Φεβρουαρίου 2018 05:00
Η Samsung εισέρχεται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων

Μετά την ξέφρενη πορεία του Bitcoin, τόσο η αγορά και η εξόρυξη όσο και εμφάνιση νέων κρυπτονομισμάτων έχει ανέβει εκθετικά, σε σημείο μάλιστα που προκάλεσε - για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο κοντινό παρελθόν - παγκόσμια έλλειψη των καρτών γραφικών. Όπως έχουμε εξηγήσει στο αναλυτικό μας άρθρο, το mining στις περιπτώσεις του Bitcoin και του Ethereum (για παράδειγμα), δεν είναι παρά ένα ατέρμονο σύνολο μαθηματικών προβλημάτων που επιζητούν επίλυση. Όσο περισσότερη ποσοτικά η εξόρυξη, τόσο δυσκολότερα ποιοτικά τα προβλήματα, και έτσι όσο δυσκολεύουν αυτά, τόσο αυξάνονται και οι επεξεργαστικές απαιτήσεις.

Με λίγα λόγια, ενώ στην αρχή κάποιος μπορούσε να κάνει προσοδοφόρο mining με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του υπολογιστή του, με τον καιρό η δυσκολία ξεπέρασε τα επίπεδα που ακόμη και ένα τετραπλό SLI high-end καρτών γραφικών δεν ήταν - ούτε στο ελάχιστο - αρκετό. Με τα λίγα και τα πολλά φτάσαμε σήμερα στο σημείο να επιζητούμε εξεζητημένους αρχιτεκτονικά επεξεργαστές και κάπου εδώ, μπαίνει στην εξίσωση η Samsung.

Κάποια εκ των εργοστασίων της Samsung εργάζονται αυτόν τον καιρό στην κατασκευή επεξεργαστών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, μας είναι αδύνατο να αποκαλύψουμε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πρόκειται για την εισαγωγή της στο παιχνίδι των κρυπτονομισμάτων, με την παραγωγή ASIC (abbr. Application-Specific Integrated Circuit) chips. Οι εν λόγω επεξεργαστές δεν αποτελούν καινοτόμα προσέγγιση της ίδιας, αφού συναντάμε την πρώτη τους εμπορική μορφή περί τα τέλη του 1981. Οι ASICs σε αντίθεση με την πολυπράγμων μορφή των τυπικών επεξεργαστών, είναι σχεδιασμένοι για μία και μόνο υπολογιστική διεργασία, επιτυγχάνοντας - στο σύνηθες form-factor - βέλτιστα αποτελέσματα χωρίς περιττές, ενεργοβόρες σπατάλες.

Σύμφωνα με τα Κορεάτικα ειδησεογραφικά, η εταιρία φαίνεται να συνεργάζεται στενά με την Ταϊβανέζικη φίρμα, TSMC, αφού εκείνη προμηθεύει καιρό τώρα, πλήθος εταιριών που εδρεύουν στην Κίνα και ασχολούνται με το mining. Για την ακρίβεια, αυτό και μόνο το κομμάτι της δεύτερης, έχει ανεβάσει τον τριμηνιαίο τζίρο της, κατά περίπου $400 εκατομμύρια δολάρια.