200 μέρες σε εικονική Σεληνιακή βάση

Κινέζοι εθελοντές ολοκλήρωσαν το πείραμα
29 Ιανουαρίου 2018 08:08
200 μέρες σε εικονική Σεληνιακή βάση

Ήταν Ιούλιος του 2017 όταν αναφέραμε την έναρξη διεξαγωγής ενός ιδιότυπου πειράματος στην Κίνα. Τέσσερις εθελοντές, δύο άντρες και δύο γυναίκες, επιλέχθηκαν για να περάσουν 200 μέρες στο Lunar Palace, έναν ειδικά διαμορφωμένο εργαστηριακό χώρο στο Πεκίνο που προσομοιώνει μία Σεληνιακή βάση. Σκοπός του πειράματος ήταν να μελετηθούν οι επιπτώσεις της μακροπρόθεσμης παραμονής σε μια βάση στο διάστημα. Οι εθελοντές δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, καλλιεργούσαν το δικό τους φαγητό και διαχειρίζονταν τα απόβλητά τους. Το πείραμα τελικά, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το Lunar Palace αποτελείται από δύο μέρη, ένα όπου οι υποτιθέμενοι αστροναύτες καλλιεργούν το φαγητό τους και ένα όπου διαμένουν. Το μέρος διαμονής είναι μόλις 42 τετραγωνικά μέτρα, με θαλάμους ύπνου, ένα κοινό δωμάτιο, ένα μπάνιο και ένα ακόμα για διαχείριση αποβλήτων. Έτσι δοκιμάστηκε το Bioregenerative Life Support System (BLSS), ένα σύστημα υποστήριξης ζωής στο οποίο άνθρωποι, φυτά, ζώα και μικροοργανισμοί μπορούν να συμβιώσουν με ασφάλεια σε διαστημικό περιβάλλον.

Σημαντικά ήταν και τα ευρήματα της παρακολούθησης της ψυχολογίας των εθελοντών καθόλη τη διάρκεια του πειράματος. Η μελέτη της ψυχολογίας τους ζώντας σε τόσο μικρό χώρο, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους καθώς και οι συχνές απρόσμενες διακοπές ρεύματος ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, αν και δε δόθηκαν περαιτέρω στοιχεία στη δημοσιότητα.

Να θυμίσουμε πως η Κίνα έχει σκοπό να χτίσει τη δική της Σεληνιακή βάση μέσα σε μια δεκαετία, πιθανώς σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, θέλει να δημιουργήσει έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά, στα πρότυπα του ISS, ενώ θέλει να εκμεταλλευτεί και το χώρο μεταξύ Γης και Σελήνης για να αναπτύξει διαστημικά ηλιακά πάνελ που θα μεταφέρουν την ενέργεια πίσω στη Γη. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα είναι ένα από πιο προηγμένα και ενεργά του κόσμου.