Πρόστιμο μαμούθ στην Qualcomm από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τα chipsets της Apple
26 Ιανουαρίου 2018 05:02
Πρόστιμο μαμούθ στην Qualcomm από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλλει πρόστιμο μαμούθ στην Qualcomm που θα φτάσει τα €997 εκατομμύρια για κατάχρηση της θέσης της στην αγορά και τη συμφωνία που επισύναψε με την Apple για τα LTE chips των iPhone και iPad την περίοδο μεταξύ 2011 και 2016. Το ποσό αντιστοιχεί στο 4.9% των εσόδων της εταιρίας για το 2017.

Η επίτροπος ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής ένωσης Margrethe Vestager έκανες τις εξής δηλώσεις όσον αφορά το ζήτημα:

Η Qualcomm παράνομα απέκλεισε τους αντιπάλους από την αγορά για τα LTE baseband chipsets για πάνω από πέντε χρόνια, εξασφαλίζοντας την επικράτηση της στην αγορά. Η Qualcomm πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε ένα βασικό της πελάτη, την Apple, έτσι ώστε να μην αγοράζει από αντιπάλους της. Οι πληρωμές δεν ήταν απλά μειώσεις στην τιμή, αλλά έγιναν με την προϋπόθεση ότι η Apple θα χρησιμοποιούσε μόνο baseband chipsets της Qualcomm για τα iPhone και iPad.

Αυτό σήμαινε ότι κανένας δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί με την Qualcomm σε αυτήν αγορά άσχετα με το πόσο καλό ήταν το προϊόν του. Αυτή η πρακτική στέρησε σε καταναλωτές και εταιρίες από επιλογές και καινοτομίες σε ένα τομέα με τεράστια ζήτηση και προοπτική για καινοτόμες τεχνολογίες. Αυτό είναι παράνομο κάτω από τους νόμους της Ευρωπαϊκής ένωσης, για αυτό πήραμε αυτή την απόφαση.

Η Qualcomm από την μεριά της δήλωσε πως θα κάνει έφεση και ότι η υπόθεση δε θα έχει κάποια επίδραση στις τρέχουσες δραστηριότητές της. Ο Don Rosenberg εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Qualcomm δήλωσε τα παρακάτω:

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συμφωνία δεν παραβίασε τους νόμους περί ανταγωνισμού της E.E. ή να επηρέασε με κάποιο τρόπο τον ανταγωνισμό της αγοράς και τους καταναλωτές. Έχουμε μια ισχυρή υπόθεση για δικαστικό έλεγχο και άμεσα θα ξεκινήσουμε την διαδικασία.

Το μεγάλο ζήτημα είναι κατά πόσο θα επηρεάσει αυτή η συγκυρία την πιθανή αγορά της Qualcomm από την Broadcom έναντι $130 δισεκατομμυρίων, την στιγμή που στενοί της συνεργάτες όπως Microsoft και Google δείχνουν να είναι αντίθετοι.