Facebook: Τα social media μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά για τη Δημοκρατία

Οι "σκληρές ερωτήσεις" του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου
24 Ιανουαρίου 2018 13:11
Facebook: Τα social media μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά για τη Δημοκρατία

Το Facebook σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ύπαρξης και της πορείας του, θέτει “σκληρές ερωτήσεις” - όπως τις ονομάζει – στον εαυτό του. Σε μια σειρά blog posts, διοικητικά στελέχη και ειδικοί, αξιολογούν τις επιπτώσεις της εταιρίας στην πολιτική, στα fake news και γενικότερα στο ρόλο που παίζουν καθημερινά στα κοινά. Στα κείμενα υπάρχει και αυτοκριτική, αν και προτιμά να μην αναφέρεται στον εαυτό του συγκεκριμένα, αλλά στα social media και το internet γενικότερα.

Από την Αραβική Άνοιξη φάνηκε πως τα social media ήταν κάτι θετικό. Οι τελευταίες αμερικανικές εκλογές όμως το άλλαξαν αυτό, με τις ξένες επιδράσεις, τις οποίες το Facebook έπρεπε να εντόπιζε πιο γρήγορα, μέχρι την άνοδο των fake news. – Katie Harbarth, Facebook

Για το ρόλο των social media στα δημοκρατικά πολιτεύματα τονίζει πως όταν υπάρχει ισορροπία, ο ρόλος τους δεν είναι απλά καλός, είναι υπέροχος, αφού η πληροφορία βοηθά τους ανθρώπους να παίρνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Μπορούν όμως να λειτουργήσουν και εναντίον της δημοκρατίας, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις, διχάζοντας τον κόσμο και προωθώντας τον εξτρεμισμό. Συγκρίνει μάλιστα τα social media με τα αυτοκίνητα, τα οποία ενώ από τη μία είναι απαραίτητα στη σημερινή κοινωνία και βοηθούν τους ανθρώπους, από την άλλη στερούν τη ζωή από εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε δυστυχήματα.

Το Facebook καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα social media, όπως και κάθε τεχνολογία, απλά ενισχύει τις ανθρώπινες προθέσεις. Τόσο τις καλές όσο και τις κακές. Στα καλύτερά του μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε και να δρούμε, ενώ στα χειρότερά του επιτρέπει στους ανθρώπους να διαδίδουν την παραπληροφόρηση και να διαβρώνουν τη Δημοκρατία.

Είναι ένα νέο σύνορο και δεν προσποιούμαστε πως έχουμε όλες τις απαντήσεις. Αυτό που μας δίνει όμως ελπίδα είναι πως η ίδια εφευρετικότητα που έκανε το Facebook έναν υπέροχο τρόπο να συνδεόμαστε με φίλους και συγγενείς, θα μπορέσει να το κάνει και ένα σημαντικό και ισχυρό εργαλείο για τον κόσμο να αλληλεπιδρά με τις κοινότητες και τις κοινωνίες του. Γι’ αυτό πιστεύουμε τελικά πως ένας πιο συνδεδεμένος κόσμος μπορεί να είναι ένας πιο Δημοκρατικός κόσμος.

Εσείς τι πιστεύετε; Μπορεί το Facebook και το κάθε social media να αποτελέσει στήριγμα της Δημοκρατίας με την παροχή πληροφορίας και διαφορετικών απόψεων ή οι ψευδείς ειδήσεις και ο φανατισμός απειλούν το πολίτευμα;