Μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε πλαστικό

Ένας οικολογικός τρόπος παραγωγής πολυαιθυλενίου
22 Ιανουαρίου 2018 05:00
Μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε πλαστικό

Είναι ευρέως γνωστό πως το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου το οποίο συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που προκαλεί την αύξηση και την συσσώρευσή του στην ατμόσφαιρα. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τορόντο του Καναδά κατάφεραν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε αιθυλένιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυαιθυλενίου, του πιο διαδεδομένου πλαστικού.

Η νέα προσέγγιση που ακολούθησαν είναι και η πιο αποδοτική για την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε αιθυλένιο, καθιστώντας τη μετατροπή πολύ πιο οικονομικά εφικτή για να υιοθετηθεί από πολλούς, μειώνοντας έτσι την ανάγκη χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή πλαστικού. Η ομάδα χρησιμοποίησε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να εντοπίσει τον κατάλληλο καταλύτη για την διαδικασία της τροποποίησης, γεγονός που κατέστη δυνατόν χάρη σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος και μόνο το Canadian Light Source στο πανεπιστήμιο του Saskatchewan είχε στη διάθεσή του.

Με τις γνώσεις που αποκόμισαν οι επιστήμονες από την διαδικασία καθώς και με την ικανότητα λήψης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ίσως μελλοντικά αυτός να γίνει ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος κατασκευής πλαστικού. Μελλοντικά περισσότερη έρευνα θα χρειαστεί για την βελτίωση της τεχνικής, προς το παρόν όμως γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και πως κατανοούμε πλήρως τα βασικά της διαδικασίας.