Ο άκρως απόρρητος δορυφόρος Zuma και η SpaceX

Το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του φορτίου
16 Ιανουαρίου 2018 05:45
Ο άκρως απόρρητος δορυφόρος Zuma και η SpaceX

Την προηγούμενη εβδομάδα εκτοξεύτηκε ένας Falcon 9 πύραυλος της SpaceX, ο οποίος ως φορτίο είχε τον άκρως απόρρητο δορυφόρο Zuma. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως ο Zuma εξαφανίστηκε, χωρίς να καταφέρει να φτάσει σε τροχιά, ενώ ο Falcon 9 γύρισε επιτυχώς στη Γη. Η Wall Street Journal απέδωσε το περιστατικό σε αποτυχία αποκόλλησης του δορυφόρου από το πάνω μέρος του Falcon 9, ενώ το Bloomberg ισχυρίστηκε πως ήταν το δεύτερο στάδιο του πυραύλου αυτό που δε λειτούργησε σωστά. Καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν ανέλαβε να κάνει δηλώσεις, αφού δεν είναι γνωστό σε ποια υπηρεσία ανήκει ο δορυφόρος, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια.

Η SpaceX τόνισε πως ο πύραυλός της δεν παρουσίασε καμία δυσλειτουργία.

Προς διευκρίνηση: αφού αναλύσαμε όλα τα δεδομένα, ο Falcon 9 τα έκανε όλα σωστά την Κυριακή το βράδυ. Αν εμείς ή άλλοι βρουν κάτι διαφορετικό στην περαιτέρω εξέταση, θα το αναφέρουμε αμέσως. Πληροφορίες που δημοσιεύονται και είναι αντίθετες σε αυτή τη δήλωση, είναι κατηγορηματικά ψευδείς. Εξαιτίας της απόρρητης φύσης του φορτίου, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω.

Εφόσον τα στοιχεία που αναλύθηκαν υποδεικνύουν πως δε χρειάζονται αλλαγές στο σχεδιασμό, στη λειτουργία ή σε οτιδήποτε άλλο, δεν αναμένουμε να υπάρξουν επιπτώσεις στο πρόγραμμα εκτοξεύσεων. Το Falcon Heavy έχει δρομολογηθεί στην εξέδρα εκτόξευσης LC-39A για στατικό τεστ κινητήρων αυτή την εβδομάδα, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα το παρθενικό του ταξίδι. Προετοιμάζουμε επίσης έναν F9 για εκτόξευση για την SES και μία για την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου από την SLC-40 σε τρεις εβοδμάδες.

Ο αστρονόμος του Harvard, Jonathan McDowell ισχυρίζεται πως η Northrop Grumman χρησιμοποίησε δικό της αντάπτορα για τη σύνδεση του φορτίου στον πύραυλο. Αν αυτός ο αντάπτορας ευθύνεται για την απώλεια του φορτίου, η SpaceX δε φέρει ευθύνη.

Η τύχη του Zuma είναι άγνωστη λοιπόν και λόγω της απόρρητης φύσης του, μάλλον έτσι θα παραμείνει.