Τεχνητή νοημοσύνη νίκησε ανθρώπους σε τεστ κατανόησης κειμένου

Ιστορικό ορόσημο για τις Α.Ι. των Alibaba και Microsoft
16 Ιανουαρίου 2018 07:30
Τεχνητή νοημοσύνη νίκησε ανθρώπους σε τεστ κατανόησης κειμένου

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης των Alibaba και Microsoft μόλις διαγωνίστηκαν ενάντια σε ανθρώπους σε ένα τεστ κατανόησης κειμένου που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Stanford, σημειώνοντας μία ιστορική νίκη απέναντί τους.

Το τεστ σχεδιάστηκε από τους ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης του Stanford για να μετρήσουν τις όλο και αναπτυσσόμενες ικανότητες ανάγνωσης της A.I., με αυτήν του Alibaba να είναι η πρώτη που ξεπέρασε το ανθρώπινο σκορ. Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης της κινεζικής Α.Ι. χαρακτήρισε το ορόσημο ως τιμή, παραδέχθηκε όμως ότι θα οδηγήσει στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Η τεχνολογία μπορεί σταδιακά να εφαρμοστεί στην εξυπηρέτηση πελατών, σε μουσεία και online απαντήσεις για ιατρικά θέματα, μειώνοντας την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο.

Ο αλγόριθμος του Alibaba σκόραρε 82.44 στο τεστ του Stanford στις 11 Ιανουαρίου με τους ανθρώπινους αντιπάλους να πετυχαίνουν 82,304. Την επόμενη μέρα και η A.I. της Microsoft κατάφερε να νικήσει τον ανθρώπινο παράγοντα σκοράροντας 82,650. Ο Pranav Rajpurkar ένας από τους ερευνητές που ανέπτυξαν το τεστ, πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη ξεκινάει πολύ καλά το νέο έτος με αυτήν τη νίκη.