Γνωρίστε το νέο Xavier σύστημα της Nvidia

Το SOC που θα επιτρέψει την πέμπτου επιπέδου αυτόνομη οδήγηση
09 Ιανουαρίου 2018 05:45
Γνωρίστε το νέο Xavier σύστημα της Nvidia

Ο στόχος της Nvidia τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πια ξεκάθαρος, αφού πέραν της πάγιας θέσης που κατέχει στη βιομηχανία των καρτών γραφικών, προσπαθεί - και τα καταφέρνει θα λέγαμε - να καταστήσει τον εαυτό της ως απαραίτητο / αναπόσπαστο κομμάτι του τομέα των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης. Έχοντας παρουσιάσει πρόσφατα την υπολογιστική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που ακούει στο όνομα Pegasus, η εταιρία έρχεται να ολοκληρώσει τα θεμέλια του δρόμου προς την κορυφή ανακοινώνοντας στα πλαίσια της CES 2018 το νέο της πόνημα, που δεν είναι άλλο παρά το Xavier SoC.

Το νέο της system-on-chip θα επιτρέψει στα A.I. συστήματα των αυτόνομων οχημάτων του παρόντος να κάνουν ένα τεράστιο βήμα προς την κατάκτηση του πέμπτου επιπέδου αυτόνομης οδήγησης. Πρόκειται στην ουσία για εννέα δισεκατομμύρια transistors (εντός ενός 8-πύρηνου επεξεργαστή και μιας 512-πύρηνης Volta κάρτας γραφικών) που προσφέρουν απλόχερα την εκτέλεση τριάντα τρισεκατομμυρίων λειτουργιών το δευτερόλεπτο, καταναλώνοντας παράλληλα μόνο 30W. Για να το δούμε από μια διαφορετική οπτική γωνία, έχουμε να κάνουμε με μια αρχιτεκτονική που είναι κατά δεκαπέντε φορές πιο αποδοτική από την προηγούμενη, πράγμα υψίστης σημασίας δεδομένου του ότι οποιαδήποτε κατανάλωση της μπαταρίας του εκάστοτε οχήματος μειώνει εκθετικά την εμβέλεια μετακίνησής του. Μεταξύ των υπολοίπων χαρακτηριστικών του, αξιοσημείωτα είναι ο επεξεργαστής HDR βίντεο ανάλυσης 8Κ, καθώς και οι επιταχυντές βαθιάς εκμάθησης και ψηφιακής όρασης.

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ήδη βαριά εξαρτώμενη από τον επεξεργαστή και εξαιτίας των αναρίθμητων δεδομένων που αντλούσαν αδιάκοπτα οι περιφερειακοί αισθητήρες, οδηγούσαν τα τωρινά συστήματα σε bottleneck. Αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει ξανά πρόβλημα σύμφωνα με την Nvidia, αφού μια διπλή συστοιχία των Xavier σε συνεργασία με δύο GPU της ίδιας θα ενσωματωθούν στην προαναφερθείσα πλατφόρμα της, φέρνοντάς μας ακόμη πιο κοντά στα αυτο-οδηγούμενα οχήματα.