Μια ουσία που μας επιτρέπει να περπατάμε στο νερό

Δείτε πως δουλεύει
08 Ιανουαρίου 2018 05:30
Μια ουσία που μας επιτρέπει να περπατάμε στο νερό

Από ότι φαίνεται τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να περπατήσουμε στο νερό, αρκεί βέβαια να το προσπαθήσουμε στο κατάλληλο νερό, δηλαδή μία μίξη νερού με άνθος αραβοσίτου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι οι ιδιαίτερες ικανότητες των μη νευτώνιων υγρών.

Τα μη νευτώνια υγρά συμπεριφέρονται σαν κοινά υγρά όταν έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που έχουν μικρή ταχύτητα και δεν εφαρμόζουν σημαντική δύναμη πίεσης στην επιφάνεια τους, όταν όμως αυτή η επαφή γίνει πιο βίαια και γρήγορα τότε το υγρό αποκτάει ιδιότητες στερεού με αποτέλεσμα μπορεί κάποιος να περπατήσει στην επιφάνεια του.

Πώς γίνεται κάτι να συμπεριφέρεται σαν υγρό και στερεό ταυτόχρονα; Μέσα στο μίγμα τα σωματίδια του άνθος αραβοσίτου είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα και εφαρμόζοντας ήπια πίεση, τα σωματίδια έχουν χρόνο να μετακινηθούν, επομένως η συμπεριφορά του μίγματος είναι ίδια με αυτήν ενός υγρού. Στην αντίθετη περίπτωση όταν η δύναμη εφαρμόζεται βίαια τότε τα σωματίδια δεν προλαβαίνουν να μετακινηθούν και το μίγμα συμπεριφέρεται σαν στερεό.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε πως συμπεριφέρονται τα μη νευτώνια υγρά.

Tags: