Ο KODI media player έρχεται στο Xbox One

Ο XBMC επιστρέφει στα πάτρια εδάφη
31 Δεκεμβρίου 2017 06:03
Ο KODI media player έρχεται στο Xbox One

Το 2001 σηματοδότησε το έναυσμα της κυκλοφορίας της πρώτης γενιάς παιχνιδο-κονσολών της Microsoft στην Αμερική, ενώ το 2002 κάνονας την εμφάνισή της στην Ευρωπαϊκή αγορά, μία ομάδα επίδοξων hackers κατάφερε να προσπελάσει τις ασφάλειες του συστήματός της παρουσιάζοντας στον κόσμο τον XBMP (abbr. Xbox Media Player). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων όπου προσέφερε στους κατόχους του αρχικού Xbox τη δυνατότητα προβολής εικόνων, αναπαραγωγής μουσικής και - φυσικά - βίντεο, ενώ ένας ατελείωτος ορμαθός plug-ins και add-ons έμελλε να κάνει την εμφάνισή του σε μεταγενέστερες εκδόσεις.

Η πολυπράγμων φύση του οδήγησε το 2003 στη μετονομασία του σε XBMC (abbr. Xbox Media Center) με τη σουίτα να γνωρίζει αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία στην κονσόλα. Το project άλλαξε ρότα το 2005 εστιάζοντας στην cross-platform μεταφορά του σε όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα της αγοράς (βλ. Windows, MacOS, Linux, BSD, Rasbian, Android, iOS και tvOS). Πορεύθηκε έτσι έως και το 2014 όπου και μετονομάστηκε ξανά, αυτή τη φορά σε Kodi, αφού οι devs δεν είχαν καταφέρει μέχρι πρότινος να δημιουργήσουν κάποιο build για τα κλειστού τύπου λειτουργικά συστήματα των Xbox 360 και Xbox One. 

Δεξαέξι χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία - και δώδεκα χρόνια αποχής - ο Kodi επιστρέφει τελικά στο Xbox One ως Universal Windows Platform App. Η αναφορά κάνει λόγο για περιορισμένη κατά περιοχή διαθεσιμότητα, με τους Ευρωπαίους κατόχους της κονσόλας να έχουν πρώτοι πρόσβαση στην alpha έκδοση του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί παραταύτα πως στην παρούσα version ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:

  • Περιορισμένη πρόσβαση σε ένα μόνο μέρος των φακέλων βίντεο και μουσικής.
  • Η υποστήριξη δικτύου περιορίζεται σε NFS:// διαμοιρασμό.
  • Δεν υπάρχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους αποθήκευσης ή το ενσωματωμένο Blu-ray Drive.
  • Ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα με ορισμένα add-ons.

Για όσους δε γνωρίζουν τα plug-ins και τα add-ons του προγράμματος επιτρέπουν από το κατέβασμα υποτίτλων μέχρι το streaming ταινιών, δορυφορικών και επίγειων καναλιών, την πρόσβαση σε κάποιο απομακρυσμένο server ή συνδρομητικές και μη υπηρεσίες τύπου Νetflix, Spotify, YouTube και Twitch όλα μέσω ενός και μόνο app. Παρά τις κατηγορίες που ήθελαν το πρόγραμμα να προωθεί εκούσια την πειρατεία, ο Kodi παραμένει η νούμερο ένα επιλογή ως ο καλύτερος player σε home-cinema, set-top boxes, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ενώ η επιστροφή του στις ρίζες αναμένεται να εκτοξεύσει τη δημοτικότητα του για ακόμη φορά.

Tags: