Δύο αδέρφια κατοχυρώνουν ως εμπορικό σήμα το ‘Steve Jobs’

Η Apple χάνει στα δικαστήρια
30 Δεκεμβρίου 2017 06:01
Δύο αδέρφια κατοχυρώνουν ως εμπορικό σήμα το ‘Steve Jobs’

Ο Vincenzo και Giacomo Barbato βρίσκονται εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια σε έναν αέναο δικαστικό κυκεώνα με την Apple. Έχοντας αποφασίσει να αφήσουν τη δουλειά τους ως σχεδιαστές μόδας και να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρία στη Νάπολη, ανακάλυψαν πως το όνομα Steve Jobs δεν ήταν κατοχυρωμένο ως εμπορικό σήμα, κι έτσι το 2012 προέβησαν στην αγορά του. Λίγες μόλις ημέρες μετά τα δύο αδέρφια βρέθηκαν αντιμέτωπα με το νομικό τμήμα της Apple, παραλαμβάνοντας έναν ορμαθό εγγράφων που σηματοδοτούσαν το έναυσμα των μεταξύ τους δικαστικών διαμαχών.

Τον Αύγουστο του 2014, το Γραφείο Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά, επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε την ακράδαντη απόφαση του: “Η κατηγορίες απορρίπτονται στο σύνολο τους”, - La Repubblica Napoli.

Η εταιρία των Barbatos βρέθηκε να λειτουργεί έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα σύνολο αξεσουάρ και ρουχισμού, ενώ η Apple συνέχιζε να ασκεί πίεση με το δικό της τρόπο. Αυτή τη φορά η μάχη επικεντρώθηκε στο λογότυπο της Ιταλικής εταιρίας, ένα λατινικό ‘J’, καθότι αυτό έφερε ένα μικρό φύλλο ως στίγμα στο πάνω μέρος του, με ένα μικρό κομμάτι του κορμού του να λείπει - προφανώς εμπνευσμένο από το μήλο. Για ακόμη μια φορά το δικαστήριο αθώωσε τα δύο αδέρφια, ελέω του ότι το μονόγραμμα της εταιρίας δεν ήταν φρούτο, άρα και το “δαγκωμένο” κομμάτι του δε θα μπορούσε να είναι δάγκωμα.

Πηγή έμπνευσης των δύο αδερφών δεν αποτελεί η αξιομνημόνευτη ενδυμασία του Jobs, αλλά η χαρισματική του ικανότητα ως προς την πρωτοπορία και την καινοτομία των προϊόντων που παρήγαγε “αυτή ήταν η σπίθα”. Ο Vincenzo και ο Giacomo έχουν πλέον όλα τα απαραίτητα νομικά δικαιώματα να κινηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας στο πλάνο τους την επέκτασή τους και σε άλλους τομείς, όπως τα ηλεκτρονικά είδη. Σε ύστερη ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως “βρίσκονται σε συνομιλίες με κάποια κινεζική μάρκα” για την παραγωγή ίσως και ενός “Steve Jobs κινητού τηλεφώνου”.