Εφαρμογές για παιδιά ηχογραφούν τις συνήθειές τους

Νέο σκάνδαλο με επίκεντρο τους ανήλικους χρήστες
30 Δεκεμβρίου 2017 05:45
Εφαρμογές για παιδιά ηχογραφούν τις συνήθειές τους

Ακόμα μία συγκλονιστική πληροφορία του New York Times, έφερε στο φως ένα νέο σκάνδαλο το οποίο εμπλέκει την εταιρία Alphonso και το πρόγραμμά της, με παιδικές εφαρμογές. Η εν λόγω εταιρία ειδικεύεται στην κατασκευή λογισμικού το οποίο κάνει καταγραφή ηχητικών clip, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζεται με ειδικά προγράμματα όπως το Shazam, για να διακρίνει κάποια γνωστή τηλεοπτική σειρά ή ταινία. Τα αποτελέσματα που αντλεί η Alphonso από αυτά τα ηχητικά ντοκουμέντα τα πουλάει σε διαφημιστικές εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούν για να καταλάβουν το πως να στοχοποιήσουν καλύτερα τους χρήστες.

Το λογισμικό της εταιρίας σύμφωνα με έρευνα βρέθηκε σε πάνω από 250 εφαρμογές στο Google Play, ωστόσο η ίδια η εταιρία ισχυρίζεται πως το νούμερο είναι εξαιρετικά μικρό αφού πάνω από 1000 εφαρμογές χρησιμοποιούν το σύστημά της. Η εταιρία στην αναφορά της έκανε γνωστό πως δεν πράττει τίποτα παράνομο, αφού οι χρήστες δίνουν της συγκατάθεσή τους για να ενεργοποιήσουν το μικρόφωνό τους καθώς και τις υπηρεσίες τοποθεσίας της συσκευής τους, πριν η αυτή κάνει οποιαδήποτε καταγραφή. Επίσης έκανε ξεκάθαρο πως όλες αυτές οι πληροφορίες δεν είναι κρυφές από το κοινό αφού αυτές υπάρχουν αναλυτικά γραμμένες στις λεπτομέρειες της εκάστοτε εφαρμογής αλλά και στους όρους χρήσης.

Αν και δεν είναι το πρώτο περιστατικό, η περίπτωση της Alphonso δημιουργεί αίσθηση καθώς αφορά ανήλικους χρήστες τεχνολογίας. Πέρυσι ο Αμερικανικός οργανισμός FTC έστειλε προειδοποιήσεις σε πάνω από 10 προγραμματιστές εφαρμογών, των οποίων τα προιόντα συμπεριλάμβαναν το σύστημα της Silverpush Software, το οποίο δρούσε παρόμοια με αυτό της Alphonso.